gemeenteraadsverkiezingen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleNieuws

Gemeenteraadsverkiezingen: over déze thema’s beslist de gemeente

Vanaf vandaag kun je stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Niet iedereen staat daar meteen om te springen, want: waar beslist de gemeente eigenlijk over? Nou, over behoorlijk wat thema’s. We zetten de belangrijkste op een rij.

Aanstaande woensdag - en op veel plekken ook op maandag en dinsdag - kunnen zo’n 13,6 miljoen Nederlanders stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Stemmen voor de gemeenteraad voelt misschien niet zo relevant, maar gemeenten beslissen over steeds meer zaken. En juist daarom is het zo belangrijk om te stemmen. Welke verkiezingsthema’s belangrijk zijn, verschilt natuurlijk per gemeente. Maar deze algemene onderwerpen komen in elk programma terug.

Woningaanbod

Misschien wel hét thema van deze gemeenteraadsverkiezingen: het tekort aan (betaalbare) woningen. Gemeenten hebben behoorlijk wat invloed op de woningmarkt in jouw regio. Zo stellen ze een woningbeleid op voor de komende vier jaar. “Daarin staat hoeveel woningen er gebouwd moeten worden, waar de huizen komen te staan, de soort bouw - hoog of laag - en voor wie er gebouwd gaat worden: starters of juist senioren”, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt van de TU Delft, tegen RTL Nieuws. Ook heeft de gemeente invloed op de hoogte van de huur, houden ze toezicht op de woningbouw en bepalen ze bijvoorbeeld of mensen verplicht in een huis moet wonen (in plaats van onderverhuren of doorverkopen).

Veiligheid

Nog een belangrijk onderwerp: veiligheid. Hoewel de gemeente niet kan bepalen hoeveel agenten er op straat lopen, beslissen ze wel over de inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s). Niet alleen hoeveel boa’s er ingezet worden, maar ook wát ze doen. Andere zaken waar de gemeente over beslist, zijn: beveiligingscamera’s, anti-inbraakmaatregelen, preventie van criminaliteit en regelgeving rondom openbare orde en veiligheid (APV). Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor veiligheid op de weg, bijvoorbeeld door verkeersborden te plaatsen, nieuwe wegen aan te leggen én deze te onderhouden.

Leefbaarheid

Dat het fijn is om ergens te wonen is niet geheel onbelangrijk. De gemeente beslist over een hoop zaken die daaraan bijdragen. Denk aan de komst van een nieuw theater of een buurthuis en het verdwijnen van een bibliotheek of winkelcentrum. Gemeenten houden zich daarnaast bezig met het ophalen en verwerken van afval en hebben ook invloed op de kosten daarvan. Ook het wel of niet betalen van hondenbelasting wordt bepaald door de gemeente. Andere zaken op het gebied van leefbaarheid waar de gemeente zich mee bezighoudt, zijn: koopzondagen, straatnamen en de maximale snelheid op wegen. Tot slot kan de gemeente een subsidie verlenen aan bedrijven en organisaties, zoals een zwembad, een sportclub of een muziekvereniging.

Duurzaamheid

Nog een belangrijk thema in de verkiezingsprogramma’s: duurzaamheid. In 2050 moet Nederland CO2-neutraal zijn en daar zijn de gemeenten deels verantwoordelijk voor. Zo moeten ze op zoek naar een alternatief voor aardgas. Daar moet een plan voor komen. “Daarin staat wat voor energie je straks krijgt. Gaat je wijk over op het warmtenet, of komen er warmtepompen?”, aldus Boelhouwer. Andere zaken waarover de gemeente beslist, zijn: subsidie voor zonnepanelen, op welke plek windmolens en zonnevelden komen, de omgeving klimaatbestendig maken en het verduurzamen van woningen.

Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden