Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó kun je thuis gember laten groeien zonder een moestuin

gember.jpg

Vind jij het heerlijk om dagelijks wat gember door je thee of smoothie te gooien? Dan ga je waarschijnlijk regelmatig naar de supermarkt of groenteboer om nieuwe gember in te slaan. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf thuis gember kunt laten groeien?

En het fijne is: daar heb je geeneens een moestuin of groene vingers voor nodig!

Stap 1

Om te beginnen moet je natuurlijk wat gember kopen. Ga voor de biologische variant, want deze is het makkelijkst om te stekken. Net als aardappelen wordt gember normaal gesproken bestraald met groeiremmers, waardoor ze thuis nooit zullen uitkiemen. Maar als het biologisch is heb je hier dus geen last van.

Stap 2

Kies nu een stukje gember om te stekken. Neem er eentje waar veel hobbelige knobbeltjes aan de uiteinden zitten, want dit zijn de knoppen. Ook kun je het beste voor een dik exemplaar gaan met zo min mogelijk ribbels.

Lees ook: zó gezond is het drinken van gember

Stap 3

Snijd nu de wortelstok in stukken. Elk stukje dat minstens 2,5 tot 4 centimeter breed is en één of meer knobbels heeft, kan uitgroeien tot een aparte plant, maar de kans is groter als ‘ie drie of meer knobbels heeft. Houd er rekening mee dat ieder stuk gember ongeveer 20 centimeter nodig heeft om te groeien. Kies daarom voor een plantenpot die dubbel zo groot is als de gemberwortel. Het liefst een lange platte bak, want gember groeit horizontaal.

Stap 4

Nu is het tijd om de pot met potgrond te vullen. Plaats de gember vervolgens in het midden van de pot met de knoppen naar boven gerecht. Bedek de wortel daarna met een dun laagje aarde. Geef de plant iedere dag een beetje water, totdat ‘ie blaadjes krijgt. Na een tijdje zal je merken dat er heerlijke gember aan groeit die je kunt gebruiken voor je thee of smoothies!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin
Beeld | iStock

Ook interessant