Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Geluksvogel of juist altijd pech? Dit blijkt genetisch bepaald

geluksvogel-of-juist-altijd-pech-hoeveel-geluk-je-hebt-is-genetisch-bepaald.jpg

Nederland steeg vorig jaar een plekje in de World Happiness Report. Hierdoor kwamen we op de vijfde plek terecht in de lijst van gelukkigste landen. Maar hoe werkt geluk? Het blijkt dus dat dit deels genetisch is bepaald. 

Voel jij je vaak gelukkig? Of heb je juist het idee dat jij altijd pech hebt?

Onderzoek naar geluk

Uit internationaal onderzoek van biologisch psychologe Meike Bartels en hoogleraar Philipp Koellinger blijkt dat er maar liefst drie genetische varianten zijn die invloed hebben op geluk. Hiervan kunnen twee depressieve symptomen verklaren Alle drie de genetische varianten voor geluk komen vooral tot uiting in het centrale zenuwstelsel en het bijnier- en alvleeskliersysteem. 

Tweelingen

Voor dit onderzoek is data gebruikt van ongeveer 11.000 Nederlandse tweelingen. Eeneiige tweelingen zijn namelijk genetisch identiek, waardoor hun geluksgevoel meer overeenkomt dan bij een twee-eiige tweelingen. Dat gaf de eerste indicatie dat geluk dus genetisch bepaald is en daarmee ook erfelijk kan zijn. 

Genetisch geluk

Uit het onderzoek van Bartels blijkt dat het verschil in het gevoel van geluk voor maar liefst 40 procent wordt bepaald door deze genetische aanleg. Toch is het helaas niet zo dat je met het geluksgen altijd maar gelukkig bent. In het onderzoek is namelijk niet gekeken naar de invloed van de omgeving waarin een persoon zich bevindt.

Bartels legt dit uit aan de hand van een voorbeeld met bloemen. Stel dat je twee genetisch identieke bloemen hebt, maar de ene staat altijd in de zon, terwijl de ander altijd in de schaduw staat. Dan zal de omgeving natuurlijk veel invloed hebben op hoe de bloem zal groeien. 

Lees ook: 7 tips die er volgens therapeuten voor zorgen dat je in 2020 nog gelukkiger wordt

Combinatie van geluk en omgeving

Bartels stelt dat het dus niet alleen om je genen draait of je gelukkig bent, maar ook niet alleen om je omgeving. Het gaat juist om de combinatie tussen die twee of je daadwerkelijk geluk ervaart. Je kunt dit samenspel tussen genen en omgeving ook beïnvloeden. Maar daarbij stelt Bartels wel dat daar verschillende methoden voor nodig zijn. Waar je gelukkig van wordt is voor iedereen verschillend, dus wat voor de een werkt, werkt vaak voor de ander niet even goed. Sommige mensen ervaren daarnaast van nature ook veel sneller geluk dan anderen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NWO, Trouw
Beeld | iStock

Ook interessant