Gekookt ei bewaren? Zo lang blijven ze goed Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gekookte eieren bewaren: zo je dat en zo lang blijven ze goed

Gekookte eieren: tijdens Pasen staan ze bijna overal wel op tafel. Lekker voor op een broodje tijdens de paasbrunch of gewoon uit het vuistje. Maar wat nou als je een heleboel gekookte eieren overhoudt? We vertellen je hoe je deze het best kunt bewaren en hoe lang ze goed blijven.

Want waar kun je ze nou het best bewaren: in de koelkast of in de vriezer?

Eieren bewaren

Als je eieren gaat kopen in de supermarkt, wisselt de plek waar ze staan nog weleens. In de ene winkel staan ze in de koeling, terwijl ze ergens anders in de normale schappen staan. Thuis kun je eieren het best in de koelkast bewaren. Mogelijke schadelijke bacteriën zitten op de schaal van het ei en om te voorkomen dat deze bacteriën toenemen, is het verstandig om de eieren zo koud mogelijk te bewaren. Als je rauwe eieren thuis op kamertemperatuur bewaart, vergroot ook de kans op salmonella. Meteen in de koelkast zetten dus!

Een gekookt ei bewaren

Wil je een gekookt ei bewaren? Dan wordt er aangeraden om dit in de koelkast te doen. Laat je ei dus niet op het aanrecht of in de voorraadkast liggen, maar leg het zo snel mogelijk weer in de koelkast. Bewaar ze daar net zoals je ongekookte eieren. Heb je de eieren al gepeld? Dan kun je de eieren beter in een afgesloten bakje met water in de koelkast te zetten. Let wel op dat gepelde eieren eigenlijk het lekkerst zijn als je ze meteen opeet. Bewaar je ze in de koelkast? Dan zijn ze waarschijnlijk een stuk minder lekker dan de eieren die je met schil bewaart.

Besluit je op Tweede Paasdag de eieren mee te nemen tijdens een picknick of een lunch bij iemand anders? Pas dan goed op. Buiten de koelkast zijn de eieren een stuk minder lang houdbaar. Je kunt ze maximaal twee uur buiten de koelkast bewaren, daarna wordt je ei een broedplaats voor bacteriën, zoals salmonella.

Hoe lang blijven gekookte eieren goed?

Als je gekookte eieren eenmaal in de koelkast staan, kun je ze ongeveer vier dagen tot een week bewaren. Ook je gepelde eieren zijn een kleine week te bewaren in de koelkast. Heb je de eieren niet zelf gekookt, maar gekocht in de supermarkt? Dan kun je het best het bewaaradvies dat op de verpakking staat volgen.

Eieren invriezen

Waarschijnlijk vries je weleens eten dat je wil bewaren in. Doe dit alleen niet met je gekookte eieren. Hiervan wordt het eiwit namelijk taai en waterig. Bij een rauw ei kan het eigeel zich ook gaan uitzetten, waardoor het ei kan knappen. En niemand zit te wachten op het schoonmaken van de vriezer.

Gevulde eieren bewaren

Heb je geen zin in een standaard gekookt ei en wil je uitpakken met gevulde eieren? Zorg er sowieso voor dat je deze niet te lang van tevoren maakt. Je kunt als voorbereiding natuurlijk de eieren al wel vast koken, maar maak de vulling niet meer dan een dag van tevoren. Wacht ook zo lang mogelijk met het vullen van de eieren. Als ze te lang met vulling blijven staan, kan deze gaan uitdrogen en rubberig gaan smaken. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten tijdens je paasbrunch.

Bron | Rutger Bakt, Culy, Kassa

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden