Gekkekoeienziekte op Nederlands boerenbedrijf aangetroffen: dit moet je erover weten (en over de ziekte van Creutzfeldt-Jakob)
Op een boerderij in Zuid-Holland is de gekkekoeienziekte aangetroffen. Welke gevolgen heeft dit voor ons vlees en wat moet je weten over de ziekte van Creutzfeldt-Jakob?
Wageningen BioVeterinary Research heeft het lichaam van de desbetreffende koe onderzocht en vastgesteld dat het dier de ziekte niet via veevoer heeft gekregen, maar door een natuurlijke oorzaak. Hierdoor is er mogelijk sprake van een geïsoleerd geval, stelt minister Adema. Bovendien is het vlees van het rund niet in de voedselketen terechtgekomen, waardoor er geen gevaar is voor de voedselveiligheid. De boerderij in Zuid-Holland werd na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Dat betekent dat het bedrijf geen dieren of mest mag afvoeren.
Het zieke dier was acht jaar oud en stierf een natuurlijke dood. Bij een routinecontrole van kadavers werd ontdekt dat op de boederij in Zuid-Holland sprake was van de gekkekoeienziekte. De NVWA voert op dit moment bron- en contactonderzoek uit. In een brief aan de Kamer schrijft minister Adema dat er preventief dertien dieren moeten worden afgemaakt, onder meer kalfjes van de betreffende koe. Dat is in lijn met Europese regelgeving.
Wat is gekkekoeienziekte?
De gekkekoeienziekte, ook bekend onder de naam Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE), werd in 1986 voor het eerst aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk, waarna het zich snel verspreidde naar andere landen. Toen de ziekte daar bekend was, moesten 180.000 besmette runderen worden gedood. In Nederland moeten rundveehouders het al jaren melden aan de NVWA als ze mogelijke verschijnselen van de ziekte zien bij hun dieren. Sinds 1997 zijn er 88 gevallen van de klassieke variant aangetroffen bij koeien in Nederland.
Varianten gekkekoeienziekte
Je hebt de klassieke gekkekoeienziekte en de atypische variant. Om erachter te komen om welke variant het nu gaat in ons land, was onderzoek van de besmette koe nodig. Hieruit blijkt dat het om de atypische variant gaat. Deze variant komt bijna nooit voor en werd in 2011 voor het laatst in Nederland gevonden. Deze variant kan spontaan ontstaan en minister Adema spreekt in zijn brief van ‘een soort ‘ouderdoms-BSE’.
Dodelijke hersenziekte
Op dit moment is er sprake van de atypische variant, waardoor er minder maatregelen getroffen hoeven worden voor de voedselveiligheid. Als het om de klassieke gekkekoeienziekte gegaan, dan hadden er meer maatregelen moeten komen. Door het eten van besmet vlees door de klassieke variant kun je namelijk ziek worden: je kunt dan een variant van de ziekte Creutzfeldt-Jakob krijgen (vCJD), een dodelijke hersenziekte, waarbij genezing niet mogelijk is. Drie mensen overleden in Nederland door de gekkekoeienziekte, het laatste slachtoffer viel in 2009. Besmetting tussen mensen onderling komt nauwelijks voor.
De incubatietijd van vCJD is onzeker, stelt het RIVM. De eerste gevallen in het Verenigd Koninkrijk traden ongeveer tien jaar na het hoogtepunt van de BSE-epidemie op. CJD wordt gekenmerkt door een snel verlopende dementie, gedragsveranderingen, coördinatiestoornissen, spraakstoornissen en problemen met zien en stijfheid. De ziekte heeft een dodelijke afloop gemiddeld vijf maanden na het begin van de symptomen. De gemiddelde leeftijd bij het begin van symptomen ligt tussen 60 en 70 jaar, maar het komt ook voor bij jongere patiënten tot 17 jaar.
Bron | NOS