Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Bioloog onthult het geheim van een écht goede anti-rimpelcrème

anti-rimpelcreme-margriet.jpg

Producten van anti-rimpelcrèmes beloven zoveel, maar maken daar vaak (helaas) weinig van waar. Wat is nou écht een werkzaam ingrediënt tegen die plooitjes? 

De Japanse stamcelbioloog Emi Nishimura denkt het antwoord gevonden te hebben. Er zijn twee stofjes die rimpels aan kunnen pakken, zo blijkt uit haar bevindingen die gepubliceerd zijn in vakblad Nature.

Collageen

Voordat we die twee stofjes benoemen, is het belangrijk om te weten dat ze alles te maken hebben met collageen. Door veroudering – deels dankzij uv-stralen – maken je stamcellen steeds minder van dit bindweefsel aan. En dat is juist zo belangrijk voor het behouden van een jonge huid. Collageen bindt de stamcellen in de onderste huidlagen namelijk stevig vast aan het basale membraan: het stukje weefsel dat tussen de onderste huidlagen en de opperhuid zit. Telkens als je huid beschadigd raakt, komen stamcellen uit die onderste huidlagen in de opperhuid terecht. Maar op een gegeven moment ben je door je voorraad heen. En dan kun je niet anders dan accepteren dat je geen jong perzikhuidje meer zult hebben.

Testen

“Die strijd tussen stamcellen leidt tot huidveroudering”, legt de onderzoekster uit. Maar eh, ze had toch het ‘geheim’ ontdekt? Jazeker: Nishimura constateerde in tests dat twee moleculen de aanmaak van collageen een boost kunnen geven: apocynine en Y27632. En dat niet alleen: dezelfde stofjes zouden ook wonden beter doen herstellen. “Dit kan de basis zijn voor crèmes of tabletten die huidveroudering tegengaan”, concludeert de onderzoekster. “We werken nu samen met farmaceutische bedrijven en de cosmetica-industrie om dat te testen.”

Zonnebrandcrème

Nog even wachten totdat het ook daadwerkelijk op de markt komt, dus. Wat we wel weten, is dat de zon en z’n uv-stralen het ouderdomsproces een zetje geeft. Daarom: tot die tijd goed blijven smeren met zonnebrandcrème, zeker in je gezicht en hals. Weet ook dat déze gewoonte je huid heel snel doet verouderen. Maar hé: als je het ons vraagt, sieren die rimpels je juist. Ze zijn vooralsnog onvermijdelijk, dus je kunt ze maar het best omarmen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientific AmericanNature.com
Beeld | iStock

Ook interessant