NS Staking: dit is de vergoeding waar je recht op hebt Beeld ANP RAMON VAN FLYMEN
Beeld ANP RAMON VAN FLYMEN

Geen treinverkeer: deze vergoeding krijg je door de NS-staking

De hele dag geen treinen van de NS: dat is de realiteit op de vierde stakingsdag op dinsdag 30 augustus. Omdat personeel op het belangrijkste station van Nederland, Utrecht, het werk neerlegt, kunnen er in heel Nederland geen treinen rijden. Maar wat nou als je echt ergens anders moet komen en hierdoor gedupeerd bent? Krijg je dan een vergoeding?

Het snelle antwoord hierop is: ja, je kunt een vergoeding krijgen. Maar om te weten of je hier daadwerkelijk aanspraak op kunt maken, zijn er wel een aantal voorwaarden.

Stakingsregeling van de NS

Hoewel het NS-personeel het werk neerlegt, komt de staking niet vanuit de NS zelf. De vakbonden FNV, CNV en VVMC zijn samen met het personeel van het spoorbedrijf bezig met cao-onderhandelingen. Maar deze zijn stukgelopen en dus zijn er vanuit deze vakbonden acties aangekondigd. En dat het personeel van de NS het werk neerlegt is belangrijk. De stakingsregeling van de NS is namelijk alleen van kracht ‘in het geval van een georganiseerde staking door NS-personeel, waardoor het vervoer per trein van NS in zijn geheel niet mogelijk is’, aldus de informatie op de site van de NS.

Als die stakingsregeling van kracht is, zijn er twee verschillende opties waarop je aanspraak kunt maken: de NS geld terug bij vertraging regeling (GTBV) of de tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer. Die laatste heeft een maximumbedrag van 25 euro per persoon. Goed om te weten: wanneer je kiest voor de eerste regeling, vervalt je recht op de tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer en andersom geldt hetzelfde. Je kunt dus maar van één van de twee regelingen gebruik maken.

Kan ik aanspraak maken op de stakingsregeling?

Dat is helemaal afhankelijk van de berichtgeving van de NS. De NS maakt namelijk op de stakingsdag zelf bekend of de stakingsregeling van kracht is. Is er sprake van meerdere, aaneengesloten, stakingsdagen, dan wordt op de eerste dag bekend gemaakt of de regeling van kracht is en voor hoeveel dagen er een verzoek voor tegemoetkoming in kosten voor vervangend vervoer ingediend kan worden.

Voor de eerste vier stakingsdagen is bekend dat de stakingsregeling van kracht is. Maar let wel op, je kunt waarschijnlijk niet iedere dag geld claimen, omdat dit afhankelijk is van de stakingsregio. Ook kun je soms voor een gedeelte van de reis een beroep doen op de stakingsregeling. Bijvoorbeeld als maar een deel van het traject in de stakingsregio ligt. Een voorbeeld hiervan is een reis van Groningen naar Utrecht CS op de eerste stakingsdag. Je kunt een deel van de reis niet maken en kunt dus tot aan station 't Harde (laatste station in deze regio) een claim indienen.

Vergoeding door NS-staking

Of je je geld terugkrijg, is afhankelijk van je vervoerbewijs en situatie. Je situatie is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal minuten vertraging of het vervangende vervoersmiddel dat je kiest. Als je wilt weten wat in jouw situatie geldt, kun je het best op de website van de NS kijken, waar dit uitgebreid omschreven staat.

Bron | NS

Nynke KooyANP RAMON VAN FLYMEN

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden