Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Geen reuk of smaak door verkoudheid? Zó proef je toch dingen

geen-reuk-of-smaak-door-verkoudheid-zo-proef-je-toch-dingen.jpg

Of het nou het coronavirus of een normale verkoudheid is: in beide gevallen raakt je geur en/of smaak vaak tijdelijk verloren. Maar wat kun je dan het beste doen om toch nog van je maaltijden te kunnen genieten en zo veel mogelijk dingen te blijven proeven als je (tijdelijk) geen reuk of smaak hebt? 

Zo zet je de lekkerste gerechten op tafel bij een verstopte neus.

Geen reuk of smaak

Het verschil tussen je reuk of smaak verloren zijn door een verkoudheid of het coronavirus is dat dit bij die tweede ook kan ontstaan als je neus niet verstopt is. Om toch te blijven proeven is het belangrijk om je zenuwen optimaal te gebruiken. Culinair journalist Joke Boon, die tevens anosmiepatiënt is waardoor zij sinds haar vierde al niks meer kan ruiken, legt aan NU.nl uit dat het belangrijk is om je eten via je zenuwen te voelen. Denk bijvoorbeeld aan wasabi, waarvan je soms een gek gevoel in je neus kunt krijgen. Dat komt door de nervus trigeminus-zenuw. Hetzelfde geldt voor mosterd, peper, gember en munt. Die kun je via je zenuwen voelen, dus ook wanneer je reuk of smaak verloren gaat kun je door deze ingrediënten je eten ‘proeven’.  

Gebruik de rest van je zintuigen 

Naast je zenuwen zijn ook je andere zintuigen belangrijk. Natuurlijk wordt het lastig om te proeven met je oren, maar je ogen kunnen wel bijdragen aan je eetbeleving. Zo legt Boon uit dat zij dol is op groen eten, maar dat ze wit eten vies vindt. Geen kleur is in haar beleving geen smaak. Ook de textuur van je eten kan verschil maken. Als je niks proeft doordat je je reuk en smaak verloren bent, dan is een glibberige substantie zoals zachtgekookte pasta of groenten waarschijnlijk niet de prettigste ervaring, maar kun je beter voor knapperige en krokante texturen kiezen. Op die manier kunnen zelfs je oren toch bijdragen aan het proeven van je eten. Je smaak is misschien weg, maar als je ergens in bijt en je hoort de manier waarop het kraakt, dan kunnen je hersenen die associatie met dat eten weer ophalen. 

Lees ook: Onderzoek: honing werkt beter tegen hoesten en verkoudheid dan antibiotica

De juiste temperatuur 

Als laatste tipt Boon nog dat het lastiger is om eten te kunnen proeven als het te heet is. Een extra pepertje of stevige kruiden kunnen je neus prikkelen, maar als de temperatuur van je gerecht te heet is, dan maak je het jezelf extra lastig. Eerst goed blazen dus. 

Bron | NU.nl, VICE
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant