PREMIUM
Geen oma worden: zo ga je om met dat gemis
Voor de één is oma worden iets wat haar hele leven al op het wensenlijstje staat en voor een ander is dit minder belangrijk. Maar hoe ga je ermee om als je erachter komt dat je geen grootouder zult worden? Omdat je kind bewust kinderloos blijft of omdat ze moeite hebben met kinderen krijgen.
We vroegen het aan gezins- en relatiecoach Marina van der Wal.
Bewust kinderloos
Voordat je gaat nadenken over jouw eigen gemis, is het goed om te kijken naar de situatie. “Of jouw kinderen bewust of onbewust kinderloos zijn, is natuurlijk een heel groot verschil. Als zij er bewust voor kiezen om geen kinderen te krijgen, heb je dat te accepteren. Maar je mag je er wel bewust van zijn dat het voor jou een rouwproces kan zijn. Zeker als jij altijd gedacht hebt in het huisje-boompje-beestje-ideaal, met daarna het grootouderschap. En dat rouwproces kost tijd.”
“Ik adviseer mensen altijd om erover te praten. Zoek een plek waar jij je vrij voelt om erover te praten. En vaak is dit niet bij je eigen kind, maar eerder bij een vriendin. Ook daarbij moet je wel kijken wie je opzoekt. Een vriendin die helemaal in het oma-leven zit, is misschien niet de beste gesprekspartner over dit onderwerp. De kans is groot dat zij het verkeerde zegt, bijvoorbeeld dat het zo vermoeiend kan zijn om op te passen. Terwijl jij alles zou doen om op te passen en die vermoeidheid voor lief zou nemen.”
Onbewust kinderloos
Maar er zijn ook stellen die onbewust kinderloos zijn en blijven, doordat ze geen kinderen kunnen krijgen. “Die situatie is ontzettend complex. Dan wordt niet niet alleen jou, maar ook je kind, een droom door de neus geboord. In deze situatie heb je ook te maken met een ontzettend eenzaam verdriet. Je ervaart hierin je eigen rouw en verdriet, maar ook het immense verdriet van je kind. Mijn advies daarin is om ze naast elkaar te laten bestaan. Ben je bij je zoon of dochter? Geef hem of haar dan de ruimte en laat ze praten over hun gevoelens. Je eigen rouwproces zet je dan even naar de achtergrond zodat je er voor hun kunt zijn.”
“Op een gegeven moment zul je er zelf wel ook met ze over willen praten. Geef dit dan aan. Geef aan dat je er voor hun bent, maar vraag, als de tijd rijp is, of er ook ruimte is voor jouw verdriet. Om daarover te praten. Wat mij betreft is het not done om jezelf te veel in de situatie te betrekken, zeker niet als het nog om het verdriet van je kind gaat. Zeg dan dus niet: ‘hier heb ik last van'. Bewaar dat echt voor een later moment.”
Gevoelige vrienden
Wil je eerder al praten over het feit dat je geen oma zult worden? Dan kun je volgens Marina beter in gesprek gaan met gevoelige vrienden. “Zij kunnen je in die periode steunen. Zoek ook in dit geval de juiste gesprekspartner en niet iemand die de verkeerde dingen zal zeggen. Niet mensen die je uitnodigen om met hen mee te gaan met de kleinkinderen, om op die manier te genieten van de gezelligheid. Want dat lukt waarschijnlijk toch niet. Kies de vrienden die de gevoeligheid van de situatie snappen. En geef ook zelf aan dat je erover wilt praten. Andere mensen kunnen niet altijd zien waar je mee worstelt.”