Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Pas op: dit is waarom je juist géén kokend water in je kruik moet doen

geen-kokend-water-in-kruik.jpg

Heerlijk om een warme kruik te maken als je pijn hebt of om je lekker aan op te warmen. Maar wist je dat dit ook gevaarlijk kan zijn als je ‘m niet goed gebruikt? Zo zou je bijvoorbeeld nooit kokend water moeten gebruiken in je kruik. We leggen je uit waarom. 

Brandwondenzorg Nederland ziet in het brandwondencentrum regelmatig slachtoffers binnenkomen met ernstige brandwonden door lekkende of gescheurde kruiken. Hoe pak je het wel veilig aan?  

Geen kokend water in je kruik 

Als je een kruik maakt, is de kans groot dat je hier eerst water voor kookt en dit vervolgens in de kruik giet. Klinkt logisch, maar dat kan heel gevaarlijk zijn. Dat komt omdat er bij kokend water van 100 graden waterdamp ontstaat. Wanneer je het water direct in de kruik giet en ‘m sluit, dan kan dat ervoor zorgen dat de kruik barst. Ook kan de kruik scheuren of gaan lekken. En aangezien je een kruik vaak tegen je lichaam aan legt, loop je daarmee dus ook risico op brandwonden

Veilig een kruik gebruiken 

Dat betekent gelukkig niet dat je vanaf nu afscheid moet nemen van je geliefde warme kruik, maar het is wel goed om te weten hoe je ‘m zo veilig mogelijk kunt gebruiken. Brandwondenzorg Nederland deelt daarvoor onder andere de volgende tips:

  • Gebruik altijd een kruikenzak om de kruik heen. 
  • Gebruik liever geen hoes in de vorm van knuffeldier als er (klein)kinderen in de buurt zijn, omdat dit uitnodigt om hiermee te spelen. 
  • Controleer voor elk gebruik goed of er geen scheuren in de kruik zitten en of de kruik niet kan lekken. 
  • Vul je kruik nooit meer dan tweederde met water vanwege de waterdamp. 
  • Gebruik je de kruik om op te warmen? Dan kun je de kruik ook alleen gebruiken om een plek voor te verwarmen. Haal de kruik daarna weg. Zo houd je nog steeds een warme plek over, maar voorkom je brandwondengevaar.
  • Klaar met de kruik? Berg ‘m dan op volgens de gebruiksaanwijzing. 

Lees ook: Waarom helpt een warme kruik bij buikpijn?

Soorten kruiken

Het verschilt ook per soort kruik hoe je deze het beste kunt gebruiken. 

Heetwaterkruik

Heb je een heetwaterkruik? Warm deze dan nooit op. Hierdoor kunnen grote spanning ontstaan, waardoor de kruik kapot kan gaan. Een heetwaterkruik maak je klaar door ‘m in de gootsteen te vullen met heet kraanwater (rond de 60 graden). 

Gelkruik

Heb je een gelkruik of een kruik gevuld met een warmtegevoelige substantie? Deze kun je in de magnetron opwarmen. Controleer eerst goed of er geen scheurtjes in zitten en houd altijd de uitleg in de gebruiksaanwijzing aan. 

Pittenzak 

Heb je een pittenkruik of pittenzak? Dit is vaak gevuld met kersenpitten of lijnzaad. Controleer de zak altijd eerst van tevoren op losse naden en gaatjes en verwarm ‘m zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Controleer de temperatuur voor gebruik van de kruik eerst op de binnenkant van je pols. Ruik je een baklucht na het opwarmen? Dan is het tijd voor een nieuwe kruik. De pitten zijn dan waarschijnlijk verkoold en kunnen niet opnieuw worden opgewarmd. 

Elektrische kruik

Heb je een elektrisch oplaadbare kruik? Let dan goed op dat je de kruik op een vuurvaste ondergrond legt tijdens het opladen, dat de kruik goed is afgesloten en dat er geen scherpe randen of onderdelen aan zitten. Leg de kruik nooit in bed als de stekker nog in het stopcontact zit. 

Bron | Libelle, Brandwondenzorg Nederland
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant