Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Aha, daarom staan er vaak geen ingrediënten op flessen drank

aha-daarom-staan-er-vaak-geen-ingredienten-op-flessen-drank.jpg

Met de feestdagen in het zicht drinken veel mensen graag een glaasje wijn, een likeurtje of bubbels. Maar welke ingrediënten en voedingswaarden er buiten de alcohol in flessen drank zit, weten we vaak niet. Buiten mooie verhalen over de herkomst en de smaak, worden we niet veel wijzer. Daar wil de Consumentenbond iets aan doen.

De bond wil dat het verplicht wordt om ingrediënten en voedingswaarden op alcohol te zetten.

Wettelijk verplicht

Het is alleen wettelijk verplicht voor dranken met minder dan 1,2 procent alcohol om op het etiket te zetten wat er in het drankje zit. Bij alle dranken boven de 1,2 procent alcohol zijn fabrikanten niet verplicht om de ingrediënten en voedingswaarden op de fles te zetten. En dat is jammer voor de mensen die wel eens zo’n drankje nuttigen: zij weten hierdoor niet wat ze eigenlijk allemaal binnenkrijgen.

Weten wat je binnenkrijgt

Maar het is niet heel gek dat fabrikanten de ingrediënten liever niet op de flessen drank zetten. Veel dranken zitten boordevol suiker en calorieën. En in sommige dranken verzadigd vet. Volgens de Consumentenbond bevatten veel dranken ‘loze calorieën.’ Dat zijn calorieën die je alleen energie geven, maar geen goede voedingsstoffen zoals vitaminen of vezels hebben. De dranken zijn ook dikmakend door de hoge energiewaarden en met een glas wijn krijg je al snel zo’n 80 tot 125 calorieën binnen. Met een glas Baileys is dat zelfs 150 calorieën, wat ongeveer gelijkstaat aan een Lion-reep of een bruine boterham met kaas. Natuurlijk hoeft dit het plezier van een glaasje alcohol niet te verpesten, maar het is volgens de Consumentenbond wel goed om te weten wat je binnenkrijgt.

Lees ook:
Dit zijn de lichamelijke én mentale gevolgen van dagelijks alcohol drinken

QR-codes

Ook de Europese consumentenorganisatie BEUC wil dat het verplicht wordt om voedingswaarden en ingrediënten op etiketten te zetten. Toch zitten de fabrikanten daar écht niet op te wachten. Zij kwamen daarom met het idee om QR-codes op de verpakkingen te zetten. Door die te scannen krijg je alle ingrediënten en voedingswaarden te zien. Maar de BEUC is het daar niet mee eens: het zou onhandig zijn om in de winkel alle verpakkingen te moeten scannen. Dat maakt het alleen maar moeilijker.

Veelvoorkomende allergenen

Maar zijn er dan helemaal geen regels voor etiketten van producten met meer dan 1,2 procent alcohol? Naast het vermelden van het alcoholpercentage moeten fabrikanten ook de meest voorkomende allergenen laten zien, zoals sulfiet. Sulfiet kan in witte wijn zitten, maar het kan ook zijn toegevoegd om de drank langer houdbaar te houden.

Bierbrouwers doen het goed

De meeste bierdrinkers kunnen wel op het etiket lezen wat er in het biertje zit. De website voor bierbrouwers in Nederland schenkt wel aandacht voor de informatie op de etiketten. Zij adviseren brouwers om ook op bier met meer dan 1,2 procent alcohol de voedingswaarden en ingrediënten te vermelden. Volgens de Consumentenbond kunnen veel andere fabrikanten hier een voorbeeld aan nemen. Zij hopen dan ook dat er zo snel mogelijk een regel komt waarbij het verplicht is om de informatie op de etiketten te zetten.

Bron | Consumentengids december 2021
Beeld | Getty Images

Er ligt weer een nieuwe Margriet in de winkel! In dit nummer blikken we nog één keer terug op alle bijzondere gebeurtenissen uit 2021 en spreken we BN’ers over wat ze geleerd hebben in het afgelopen jaar. Verder: de lekkerste cocktails voor oudjaarsavond, alles over gewoonten die we meenemen naar 2022 en een ontroerend interview met Anneke, wiens dochter werd vermoord. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant