Geen gratis plastic groente en fruitzakjes Albert Heijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geen gratis plastic groente en fruitzakjes meer bij Albert Heijn: zó kun je het voortaan meenemen

Vanaf aanstaande maandag 2 mei zijn er geen gratis plastic groente en fruitzakjes meer te vinden bij Albert Heijn. We leggen je uit wat je hierover moet weten én hoe je je groente en fruit zonder die gratis plastic zakjes zonder schade meer naar huis krijgt.

Deze verandering moet maar liefst zo’n 7.000 kilo plastic per dag schelen.

Geen gratis plastic groente en fruitzakjes meer

Hartstikke handig die gratis plastic groente en fruitzakjes in de supermarkt, maar duurzaam is het niet. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn scheelt het 350.000 plastic tasjes per dag en daarmee zo’n 7.000 kilo plastic per dag, nu de supermarktketen hiermee stopt. Albert Heijn wilde al eerder van de plastic zakjes af, maar het alternatieve nylon zakje liet langer op zich wachten dan de bedoeling was. Inmiddels zijn de nylonzakjes gereed en kan de supermarktketen de overstap maken.

Je kunt in de winkel voor 30 cent een nylon zakje kopen om je groente en fruit in te doen. Deze kun je wassen en daardoor tientallen keren hergebruiken.

Plastic zakjes voor broodjes

Bij de broodafdeling zijn de gratis plastic zakjes nog wel te vinden. Dat komt omdat daar producten liggen die minder geschikt zijn om in nylon zakjes te verpakken. Maar je kunt er zelf natuurlijk wel voor kiezen om je broodjes toch in zo’n nylon zakje te verpakken. De woordvoerder van de Albert Heijn laat weten dat er voor stokbroden wel katoenen zakken zijn.

Alternatieven bij andere supermarkten

Ook andere supermarkten kozen eerder al voor duurzamere alternatieven. Zo kun je bij de PLUS naast plastic ook papieren zakjes gebruiken, heeft de Jumbo keuze uit het nylon zakje tegen betaling of een gratis plastic of papieren zakje voor groente, fruit en broodjes, heeft LIDL al jaren geen gratis plastic tasjes meer en stapte ALDI vorig jaar ook over op een ‘duurzamer’ alternatief voor 1 cent.

Groente en fruit zonder schade thuis krijgen

Je kunt in verschillende supermarkten dus een duurzamer alternatief kopen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen zakjes, tasjes of netjes meenemen om je groente en fruit zonder butsen en deuken thuis te krijgen. En vraag jezelf ook eens af of het echt nodig is om iets om je groente of fruit heen te doen of niet. Aan het AD raadt Elisah Pals van Zero Waste Nederland aan om zakjes van natuurlijke materialen te kiezen. De alternatieve nylon zakjes van de Albert Heijn geven volgens Pals microplastics af. Daarom kun je beter een katoenen of linnen variant kiezen. Ook tipt Pals om altijd een tasje of zakje in je auto, fietstas of tas te stoppen. Zo voorkom je dat je steeds een nieuw tasje moet kopen of plastic moet gebruiken als je onderweg bent en boodschappen wil doen.

Je kunt ook nog een stapje verder gaan en je eigen potten en bakjes meenemen om te vullen, om verpakkingsmateriaal te weren. Dat kan bijvoorbeeld op de markt, maar ook al in sommige supermarkten. Zo is Albert Heijn hier laatst al een proef mee gestart waarbij je onder andere koffiebonen, thee, rijst, havervlokken, suiker en nootjes kunt tappen in je eigen potten en bakjes. De supermarktketen wil dit bij succes komend jaar in nóg 50 winkels introduceren.

Bron | NU.nl, AD, RTL Nieuws

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden