Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Geen airco? Zo maak je het koel(er) in de auto!

altijd-misselijk-onderweg-6-tips-om-reisziekte-te-voorkomen.png

Als de mussen van het dak vallen, wil je liever niet rijden in een auto zonder airconditioning. Maar wat als het écht niet anders kan? Met onderstaande tips kun je het enigszins koeler maken in de auto.

Natte doekjes voor de luchtblazers

Hang natte doekjes voor de luchtblazers van de auto. De lucht die door de auto blaast, zal meteen al een stuk koeler zijn. Zorg er wel voor dat je nog een paar natte lappen paraat hebt, want door het geblaas zijn de doeken snel droog.

Autorijden met nat haar

Zorg dat je zelf koel in de auto stapt. Met luchtige kleding kun je al veel bereiken, maar met een natte coupe nog veel meer. Als het vocht uit het haar verdampt, koelt ook je hoofdhuid af. Hierdoor wordt de temperatuur van je lichaam automatisch teruggedrongen.

Een bakje met ijsblokjes

Een truc die de bewoners in Arizona in de jaren veertig en vijftig al toepasten toen er nog geen airconditioning was, is een bakje met ijsblokjes op de vloer zetten. Door de ventilatie wordt er heerlijk koele lucht door de auto – en voornamelijk  bij je benen – geblazen.

Bevroren waterflessen

Neem bevroren waterflessen mee in de auto en wikkel ze in handdoeken. Leg ze daarna eventueel in je nek, zodat je zelf lekker afkoelt. Als het ijs uit de fles verdwenen is, kun je het koude water ook nog lekker drinken ter verkoeling.

Koele tijden

Vermijd de heetste momenten van de dag en probeer je reis zo te plannen dat je op de koelste tijdstippen in de auto stapt. Bijvoorbeeld in de ochtend of later op de avond, als de ergste hitte voorbij is. Zorg er eveneens voor dat je auto niet de hele dag in de volle zon heeft gestaan.

Zonneschermen

Om direct zonlicht in de auto te voorkomen, kun je zonneschermen voor de ramen plaatsen. Hiermee houd je de meeste warmte ook al uit je auto.

Ventilator

Een extra hulp bij het laten afkoelen van de autocabine is een autoventilator. Ze produceren meteen verkoeling en je kunt ze eenvoudig met een zuignap op de voorruit bevestigen en inpluggen in de sigarettenaansteker.

KIJK OOK: Je lunchbox koel houden? Dat doe je zo

Hoe houd jij de auto koel als je geen airconditioning hebt? 

Ook interessant