Geen 1 aprilgrap: vrijdag begint de dag met sneeuw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geen 1 aprilgrap: vrijdag begint de dag met sneeuw

Maart is alweer bijna voorbij en we hebben al een flink aantal dagen van de lentezon kunnen genieten. Toch komt daar nu voorlopig een einde aan nu het aankomende vrijdag gaat sneeuwen.

Nee, het is (helaas) geen 1 aprilgrap…

Tien centimeter sneeuw

Op dit moment hangt er een grote sneeuwsensatie in de lucht. Het gaat om hele koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer die onderweg is naar Nederland. Vanaf komende nacht kunnen we hier al wat van merken door neerslag in de vorm van regen en korrelsneeuw. Maar vooral in de nacht naar vrijdag kan er plaatselijk een flinke laag sneeuw vallen van meer dan tien centimeter.

Temperaturen onder het vriespunt

Donderdag zal er in de loop van de dag steeds meer neerslag verschijnen en zit er zelfs al wat sneeuw tussen. Van donderdag op vrijdagnacht valt in een groot deel van het land sneeuw bij temperaturen onder het vriespunt.

Een witte straat

Op veel plaatsen zal je vrijdagochtend na het openen van je gordijnen een witte straat zien. Voor nu lijkt het erop dat de sneeuw voornamelijk ten zuiden van de lijn Den Haag - Groningen zal vallen. Plaatselijk kan het gaan om een paar centimeter of misschien zelfs nog meer. In de loop van de vrijdag zal het in het noorden van het land droger worden en komt de zon weer tevoorschijn, waardoor de sneeuw weer verdwijnt.

Pas op voor gladheid

Door de sneeuw is het vanaf donderdagavond oppassen geblazen op de weg. Het zal glad worden, waardoor je rekening moet houden met vertragingen. Daarnaast gaat het donderdag ook hard waaien en daalt de gevoelstemperatuur zelfs onder het vriespunt. Dus als je je winterjas al had opgeborgen: haal ‘m maar snel weer uit de kast!

Bron | Weerplaza, weer.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden