Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Geboren in de winter? Dit zegt het volgens de wetenschap over je

geboren-in-de-winter.jpg

Ben je geboren in de winter? Volgens onderzoek kan dat wat zeggen over je karakter en mentale gezondheid, zowel positief als negatief. Natuurlijk is elk persoon anders, maar er zijn toch opvallende gelijkenissen.

De kans is namelijk groot dat jij minder vaak chagrijnig bent dan mensen die in een ander seizoen geboren zijn. Maar juich niet te vroeg: uit onderzoek blijkt wel dat je op latere leeftijd gevoeliger bent voor depressie.

Geboren in de winter

Als je geboren bent in de winter, dan ben in de periode van 21 december tot en met 20 maart jarig. Astrologen beweren het al duizenden jaren: de stand van planeten tijdens de geboorte kan iemands karakter en zelfs toekomst voorspellen. Tot nu toe ontbrak hiervoor elk wetenschappelijk bewijs, maar nu blijkt dat er misschien toch meer in de sterren staat geschreven dan we tot nu toe dachten. Volgens Hongaars onderzoek is het seizoen waarin we zijn geboren niet alleen van invloed op ons humeur, maar voorspelt het ook hoe gevoelig we zijn om bepaalde stemmingsstoornissen te ontwikkelen.

Grotere kans op psychische aandoening

Hongaarse wetenschappers bestudeerden 400 mensen om dit uit te vogelen. Toegegeven, dat is geen grootschalig onderzoek. Maar ze zijn niet de eersten die zoiets claimen. Onderzoek van de Queen Mary University toonde in 2012 al aan dat schizofrenie, depressie en bipolaire stoornissen samenhangen met de maand waarin mensen zijn geboren.

Lees ook:
Depressie, overspannenheid of een burn-out: dít zijn de verschillen

Vitamine D

Over de exacte oorzaken hiervan, komt de wetenschap steeds meer te weten. Mogelijk heeft de opname van vitamine D door de moeder ermee te maken. Dit blijkt uit onderzoek uit 2019 van de Cardiff University, onder 316 vrouwen voor en na de bevalling. In de winter is de kans op een vitamine D-tekort groter. Vrouwen die bevallen in de herfst of winter hebben meer van het stresshormoon cortisol dan vrouwen die in de lente of zomer bevallen, ontdekten de onderzoekers. “Onze cijfers laten zien dat herfst- en winterbaby’s blootgesteld worden aan uitzonderlijk hoge levels cortisol vlak voordat ze geboren worden”, vertelt professor Ros John. Uit speekselonderzoek bleek namelijk dat vrouwen die in de herfst of winter bevielen gemiddeld 20 procent meer cortisol hadden vlak voor de bevalling dan de vrouwen die in de lente of zomer bevielen.

Minder vaak chagrijnig

Goed, je hebt dan misschien een grotere kans op depressie of psychische aandoening, maar je bent wel aanzienlijk minder chagrijnig. De wetenschappers in het Hongaarse onderzoek ontdekten namelijk ook positieve dingen. Zo zijn mensen die zijn geboren in de zomer het gevoeligst voor heftige stemmingswisselingen tussen vrolijk en somber. Daar zijn mensen geboren in de winter dan weer wat bestendiger tegen. Zij zijn minder makkelijk chagrijnig te krijgen. Winterkinderen blijken op latere leeftijd minder prikkelbaar te zijn dan herfstkinderen, maar zijn wel weer gevoeliger voor depressiviteit dan mensen die in de herfst zijn geboren. Een hyperthyme persoonlijkheidsstoornis, de neiging om overdreven positief te zijn, komt vaker voor bij mensen die in de lente of zomer ter wereld zijn gekomen.

Nogmaals: elk persoon is anders. Maar wie weet herken je jezelf in de onderzoeksresultaten. 

Lees ook:
Ben je geboren in december? Dít zegt het over je karakter

Bron | Cardiff University, Science Daily
Beeld | Getty

Wil jij dagelijks je horoscoop te horen krijgen via je telefoon, tablet of Google Home? Dat kan! Open je Google Assistent app en zeg: ‘Hee Google, ik wil met Margriet praten’, en vraag naar je horoscoop. Zo weet je iedere dag wat de sterren voor jou in petto hebben. Klik hier om direct je horoscoop te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant