Dit waren de populairste namen voor meisjes in de jaren vijftig. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geboren in de jaren 50? Grote kans dat je dan één van deze namen hebt

Vroeger, toen alles beter was: dat zeggen veel Nederlanders over de jaren vijftig. Het was een decennium waarbij mensen nog een touwtje uit de deur hadden hangen. Ook zagen we voor het eerst een televisie-uitzending in Nederland. In dit decennium waren bepaalde namen ontzettend populair. Meisjes heetten toen nog geen Tess of Mila, maar eerder Geertruida of Jacoba.

De populairste namen voor meisjes in de jaren 50

Tijdens deze na-oorlogse jaren werden veel baby’s geboren: de babyboomers. De naam die het allermeest werd gegeven aan meisjes in de jaren vijftig is de naam Maria. Dat bleef nog lange tijd zo: tot aan 1984 bleef deze naam op nummer één staan. De naam kennen we allemaal wel uit de bijbel: de vrouw die onbevlekt zwanger raakte en Jezus op de wereld zette. De naam betekent onder andere ‘zee’, ‘schoon’ en ‘bemind door God’.

Decennia lang bleven Nederlanders dezelfde namen kiezen om aan hun dochters te geven. De gehele jaren vijftig en zestig stond Johanna op de tweede plek van populaire kindernamen. Pas in 1973 veranderde dit: toen stootte Bianca de tweede naam tijdelijk van de troon. De meisjesnaam Johanna is afgeleid van Johannes en betekent ‘God is genadig’.

De derde plek voor meest populaire meisjesnamen in de jaren vijftig is Anna. Dit hele decennium bleven ouders hun dochter vaak zo noemen. En nog tot ver daarna: pas in 1966 stond deze naam niet meer op de derde plaats en werd plots Monique erg populair. De naam Anna staat voor ‘lieflijke’ en ‘genade’.

Geboren in de jaren 50? Dikke kans dat je dan één van deze namen hebt

Na de top drie volgt de naam Elisabeth als gigantisch populair in die tijd. Elisabeth is een Bijbelse naam en betekent ‘God heeft gezworen’. Er werden in de jaren vijftig meer dan 30.000 meisjes geboren die de naam Elisabeth kregen. Cornelia is een andere naam die in dit decennium vaak gegeven werd door Nederlandse ouders aan hun kinderen. Deze naam is afgeleid van Lia. Dat is een verkorte vorm van namen die eindigen op ‘lia’, zoals Julia of Cornelia. Het is een Latijnse naam die ‘de gehoornde’.

Andere namen die veel meisjes in Nederland kregen in de jaren vijftig zijn Wilhelmina, Hendrika, Geertruida, Adriana, Catharina, Petronella, Jacoba en Helena.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Meertens Instituut, 24 Baby

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden