Goed nieuws: de gasprijs gaat dalen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gasprijs daalt: goed nieuws voor je portemonnee?

De prijzen voor gas schoten eerst door het plafond, maar gaan nu weer omlaag. Goed nieuws voor je portemonnee, zou je denken. Is dat ook zo?

De dalende gasprijzen zou je verrassend kunnen noemen, want eerder schoot de gasprijs juist flink de hoogte in. In korte tijd is de prijs voor gas nu met iets meer dan vijftien procent omlaag gegaan: 286 euro per megawattuur. In de tussentijd is de gasprijs nog meer omlaag gegaan, die wordt nu minder dan 280 euro per megawattuur.

Dit veroorzaakt de daling in gasprijs

De daling heeft te maken met het bericht dat Duitsland diens gasvoorraden eerder heeft volgeladen dan de verwachting was. En dat is goed nieuws, na alle prijsstijgingen die door het plafond gingen. Ze bleven maar oplopen en waarschijnlijk voelde je dat zelf ook al in je portemonnee.

Gaan we iets merken van de dalende gasprijs?

Helaas: als consument zul je in de portemonnee niks merken van de dalende prijzen, aldus een expert tegen het AD. Deze hele korte variaties hebben geen invloed op wat de consument betaalt”, zegt energie-expert Jilles van den Beukel, onderzoeker bij de denktank the Hague Centre of Strategic Studies (HCSS). “De markt is heel nerveus en volatiel. De afgelopen weken steeg de prijs naar extreme hoogte, dus die kan wel meer vallen. Maar ook als de prijs verder omlaag gaat, is die nog extreem hoog.”

Minder gas verbruikt

Veel Nederlanders doen er al van alles aan om hun gasgebruik terug te dringen. Misschien ben je daar zelf ook al mee aan de slag gegaan. Het CBS meldt dat in het eerste halfjaar van 2022 Nederlanders zestien procent minder gas hebben gebruikt dan in 2021. Over het algemeen zijn we dit jaar dus een stuk zuiniger omgegaan met ons gasgebruik.

Bron | NU.nl & AD

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden