Onveilige situatie in de trein? Sla dit telefoonnummer op Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Ga je met de trein? Sla dit nummer op in je telefoon

Afgelopen maandag werd een 19-jarige vrouw slachtoffer van aanranding in de trein. Ze werd in de trein tussen Amsterdam en Alkmaar veertig minuten lang betast en belaagd door een man, die in een verder lege coupé tegen haar aan kwam zitten. Ze kon al die tijd geen alarm slaan. Daarom attendeert de NS treinreizgers op een speciaal noodnummer.

De NS heeft een telefoonnummer waar je een WhatsApp of sms-bericht naartoe kunt sturen als je in een onveilige situatie zit. Dit telefoonnummer is 06 13 18 13 18. Zet het in je telefoon, zodat je bij overlast of onveilige situaties in de trein of op het station een melding kunt maken. Je bericht komt direct bij de meldkamer van de NS terecht. In een situatie waarin spoedeisende hulp nodig is, bel je natuurlijk altijd 112.

Zo kun je helpen

Zie je in de trein, op het station, of op een andere plek een situatie die je niet vertrouwt? Zoals het voorbeeld van de 19-jarige vrouw hierboven? Dan zijn er ook manieren om te helpen. Je kunt bijvoorbeeld, als de situatie daarvoor veilig genoeg is, op iemand afstappen. Zie je een meisje of vrouw, waarvan je denkt dat ze slachtoffer is? Spreek haar aan en doe alsof je elkaar al jaren kent en toevallig tegenkomt. Of doe alsof je een afspraak hebt en elkaar op het station ontmoet. Dit laat een dader zien dat het slachtoffer niet alleen is en kan ervoor zorgen dat hij of zij zich terugtrekt. Vertrouw je de situatie niet genoeg of denk je dat het onveilig is om je erin te mengen? Bel dan altijd de politie.

Reis je zelf 's avonds laat met de trein en vertrouw je het niet in die bijna lege coupé? Kies er dan voor om toch vlakbij dat ene stelletje of oudere echtpaar te gaan zitten. Als er dan iemand binnenkomt met vervelende bedoelingen, zit je in ieder geval vlakbij andere treinreizgers die alarm kunnen slaan. Ook kan het fijn zijn om vrienden of familie te laten weten dat je onderweg bent of met iemand te bellen.

Bron | Linda

Nynke KooyGetty Images/EyeEm
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden