null Beeld

Ga je mee naar De Beemster?

Voor cultuur, historie en natuur hoef je niet per se naar het buitenland. Ook in eigen land valt er genoeg te ontdekken. Ben je bijvoorbeeld wel eens in Droogmakerij De Beemster geweest? Margriet geeft de leukste tips voor een dag uit.

De Beemster is een uniek gebied in Noord-Holland en wordt ook wel het schoolvoorbeeld genoemd van hoe Nederlanders in het verleden grote delen van het land hebben drooggelegd. Onder andere om die reden heeft de UNESCO De Beemster in 1999 uitgeroepen tot werelderfgoed.

Bezoekerscentrum Beemster

Dé plaats waar je informatie kunt inwinnen over het prachtige gebied is Bezoekerscentrum Beemster. Maar je kunt ook prima op eigen gelegenheid de streek ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan een fietstocht, een heerlijke wellnessdag bij Fort Beemster of een bezoek aan een kaasboerderij.

1. Happen en trappen

Een van de leukste manieren om het typische Noord-Hollandse landschap van De Beemster te ontdekken is op de fiets. Je passeert stolpboerderijen, forten, kaasmakerijen en boomgaarden. Maak een stop om lokale lekkernijen te proeven en in te slaan, zoals kaas, appels, wijn en aardappelen. Er is een fietsroute van 32 kilometer lang die je met de speciale IZI travel-app kunt downloaden op je smartphone. Kijk voor meer informatie op deze website.

2. Ontspannen in een fort

Typerend voor De Beemster zijn de vijf forten die er zijn gevestigd. Twee van deze forten zijn toegankelijk voor publiek: Fort Spijkerboor en Fort aan de Nekkerweg. In laatstgenoemd fort is een spa, restaurant en hotel gevestigd. Voorheen diende dit fort als verdedigingsbolwerk om de Noord-Hollandse Beemsterpolder te beschermen. Als je een dagje gaat ontspannen in deze prachtige spa, vergeet dan niet de panoramasauna. Kijk voor meer informatie op fortresortbeemster.nl.

3. Rondvlucht

Ken je Jan Adriaanszoon Leeghwater nog uit de geschiedenisboeken? Deze timmermanszoon uit De Rijp is betrokken geweest bij het droogleggen van De Beemster, zodat het woeste water werd getemd. Tijdens de experience Beleef de Beemster in bezoekerscentrum Beemster kun je tijdens een multimediale rondvlucht de ontwikkeling van het gebied door de eeuwen heen zien.

Bron | Laagholland.nl / Bezoekerscentrumbeemster.nl

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden