Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ga je barbecueën? Brandweer waarschuwt om híerop te letten

Het is de komende dagen héérlijk barbecueweer. Ga jij ook barbecueën? Iets wat we massaal doen, maar wat nogal weleens misgaat. Tot brand en brandwonden aan toe. Daarom geeft de brandweer een paar belangrijke tips, die belangrijk zijn om nog vóór het barbecueën te weten.

Misschien heb je aan sommige nog nooit gedacht.

Voorkom giftige rook in je huis

Als je komende zaterdag of zondag gaat barbecueën, bestaat de kans dat het gaat regenen. Hup, met de barbecue naar binnen, denk je dan misschien. Maar dat kan levensgevaarlijk zijn. Als je een brandende barbecue binnen zet (wat al een slecht idee is: een brandende barbecue verplaatsen), komt er een hoge concentratie giftige koolmonoxide in je huis. Als die rook blijft hangen, kun je er ziek van worden en in het ergste geval aan overlijden. Laat de barbecue dus buiten staan - jammer dan dat je feestje in het water dreigt te vallen.

Kies een veilige plek voor de barbecue

Sowieso niet in je huis dus. Maar ook niet te dichtbij een schutting, heg, (party)tent of tuinmeubel. Áls er brand uitbreekt, is de kans namelijk groot dat die objecten dan ook in vlammen opgaan en het vuur zich sneller verspreidt.

Zorg altijd voor een blusmiddel in de buurt

Een emmer water of zand, bijvoorbeeld. Hoe sneller je die bij de hand hebt, hoe eerder je een eventueel vuurtje kunt blussen.

Let op de kleding die je draagt

Met bloedhete temperaturen is het misschien verleidelijk om met ontbloot bovenlijf of in je zwemkleren achter de barbecue te staan. Niet slim, met oog op brandgevaar en -wonden. Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen. "Er wordt vaak gedacht dat synthetische stoffen (zoals nylon en polyester, red.) snel branden. Dat is niet zo", zegt Kees Meijer van Stichting Consument en Veiligheid tegen Trouw. Volgens hem zijn combinaties van kunststof en plantaardige vezels het gevaarlijkst: "Polyester en katoen zijn samen gemakkelijk ontvlambaar en verspreiden bovendien de smeltdruppels over het hele kledingstuk."

Lees ook

Barbecueën met dit mooie weer? Pas dan op met desinfecterende handgel

Houd kinderen én huisdieren uit de buurt van de barbecue

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker met drukke, speelse kinderen en huisdieren in de buurt. Maak kinderen duidelijk dat ze niet bij de barbecue mogen komen. En zorg dat je huisdier er ook niet bij kan komen. Doet 'ie dat wel, dan is het misschien het best om 'm even naar z'n mand/krabpaal/kooi te sturen.

Checklists barbecues

Of je nu een gasbarbecue, elektrische barbecue of een barbecue op kolen hebt: bij alle drie is er een mogelijk brandgevaar. Voordat je de barbecue aansteekt, is het per soort goed om déze checklist af te gaan:

Checklist voor een gasbarbecue

  • Controleer de datum op de gasfles
  • Controleer de gasslang op eventuele gaatjes
  • Zet de gasfles rechtop
  • Steek de barbecue aan op het moment dat je het gas opendraait

Checklist voor een elektrische barbecue

  • Pas op voor regen. Water en elektriciteit zorgen voor kortsluiting
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage

Checklist voor een vuurkorf-barbecue

  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond
  • Dek de smeulende kolen af met zand zodra je klaar bent met barbecueën

Lees ook

(opent in een nieuwe tab)" href="https://www.margriet.nl/eten/lekker-voor-op-de-barbecue-maiskolf-met-knoflook-parmezaanboter~b87ca2ae/" target="_blank">Lekker voor op de barbecue: maiskolf met knoflook-parmezaanboter

Bron | Brandweer.nl, Trouw

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden