Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zo lang kan een fruitvliegje overleven in de koelkast

fruitvliegjes-overleven-in-de-koelkast.jpg

Als je eenmaal last hebt van fruitvliegjes in huis, lijken ze wel overal vandaan te komen. Niet alleen bij de fruitschaal, maar op alle plekken in de kamer zie je ze vliegen. En hoewel de beestjes het best gedijen bij warm weer, kunnen fruitvliegjes zelfs in de koelkast overleven. 

Van warmte tot kou: fruitvliegjes lijken onverwoestbaar.  

Fruitvliegjes overleven in de koelkast

Fruitvliegjes vormen vaak een echte plaag in huis. Als je er eenmaal last van hebt, lijk je er haast niet meer vanaf te komen. Ze planten zich vooral bij warm weer razendsnel voort en overleven dan ook langer. Toch is het huis op standje ijskast zetten ook niet dé oplossing om van de beestjes af te komen. Fruitvliegjes kunnen namelijk zelfs in de koelkast overleven. Dit houden ze ongeveer een dag vol, dan doet de kou ze de das om. Een volgroeid fruitvliegje leeft tot wel een maand bij een temperatuur van 21 tot 25 graden Celsius. Bij koudere temperaturen neemt die levensduur af tot ongeveer twee weken. En daalt de temperatuur tot ongeveer vier graden, zoals in de gemiddelde koelkast, dan is het na vierentwintig uur al gedaan met de pret voor de kleine beestjes.

Fruit in de koelkast bewaren 

Hoewel fruitvliegjes zich dus niet snel vrijwillig in de koelkast zullen nestelen, kan het toch zijn dat er ineens een zwerm naar buiten komt als je de koelkastdeur opent. Dat kan wanneer je fruit in de koelkast legt. Heeft datzelfde fruit eerst al even op de fruitschaal gelegen? Dan kan het zijn dat een fruitvliegje er al eitjes in heeft gelegd, die uitkomen in de koelkast.

Lees ook: Eén fruitvliegje kan je hele fles wijn verpesten

Fruitvliegjes vangen

Gelukkig bestaan er een paar tips om fruitvliegjes te vangen. Zet een bakje met wat azijn en een druppel afwasmiddel of vloeibare zeep neer. De vliegjes komen hier op af en verdrinken vervolgens in dit mengsel. Of vul een potje met een (zoet) drankje, zoals limonade, vruchtensap, rode wijn, bier of appelazijn en span hier overheen huishoudfolie met enkele gaatjes. Zo kunnen de fruitvliegjes wel in het potje, maar komen ze er vervolgens niet meer uit. Of gebruik een van deze tips. Zijn de meeste fruitvliegjes vertrokken en wil je een volgende plaag voorkomen? Zorg dan dat je je keuken zeker in de zomer goed schoonhoudt en veel stofzuigt, zodat je ook de eitjes en larven weghaalt, voordat ze zich ontpoppen tot een nieuwe generatie fruitvliegjes. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Quest
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant