Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Om deze reden kun je fruit beter niet op de fruitschaal leggen

fruit-niet-op-fruitschaal.jpg

Grote kans dat jij een fruitschaal in huis hebt. Het lijkt zo handig om al je fruit bij elkaar op een plek te bewaren, maar echt een goed idee is het niet. We leggen je uit waarom je beter geen fruitschaal meer voor je fruit kunt gebruiken. 

Al kun je dat nadeel ook in je voordeel gebruiken. 

Geen fruitschaal gebruiken voor fruit

Het klinkt logisch om je fruitschaal te vullen met fruit, maar het gevaar is dat fruit elkaar ‘aansteekt’. Dat heeft te maken met gas. Wanneer fruit nog narijpt, komt er namelijk ethyleengas vrij. Hierdoor kun je onder andere bananen prima onrijp kopen. Tegen de tijd dat jij het fruit van de fruitschaal pakt, heeft het waarschijnlijk nog even de tijd gehad om goed rijp te worden. Hartstikke handig dus dat gas, maar voor de rijpere vruchten op de fruitschaal is dat slecht nieuws. Doordat het gas van fruit elkaar aansteekt, zullen alle vruchten in rap tempo rijpen. Daardoor kan je onrijpe banaan ervoor zorgen dat je je inmiddels overrijpe appels wel weg kunt gooien. Daarom is het dus eigenlijk geen goed idee om een fruitschaal voor al je fruit te gebruiken.

Gas in je voordeel gebruiken 

Je kunt het gas van een tros bananen natuurlijk ook in je voordeel gebruiken. Als je bijvoorbeeld andere onrijpe vruchten hebt die je het liefst zo snel mogelijk wil opeten, kan het wonderen doen om ze even naast die bananen neer te leggen. Om het proces te versnellen kun je het onrijpe fruit het beste in een zak doen met een banaan en deze vervolgens goed afsluiten. Perfect om bijvoorbeeld een keiharde avocado in een mum van tijd eetbaar te maken.

Lees ook: Gooi overrijp fruit niet weg: déze lekkere dingen kun je er nog mee maken

Wel of niet op de fruitschaal 

Niet elke fruitsoort is even gevoelig voor ethyleengas. Een ananas, kersen en bessen kun je bijvoorbeeld zonder problemen op de fruitschaal leggen. Met een tros druiven of een watermeloen moet je wel weer oppassen. Deze maken zelf weinig ethyleen aan, maar zijn hier wel heel gevoelig voor. Er zijn een paar fruitsoorten die zelf veel ethyleengas aanmaken en hier ook erg vatbaar voor zijn, namelijk: 

  • Appels
  • Abrikozen
  • Bananen
  • Kiwi’s
  • Mango’s
  • Meloenen
  • Nectarines
  • Papaja’s
  • Passievruchten
  • Peren
  • Perziken
  • Pruimen

Naast bepaalde fruitsoorten kun je een mooie bos bloemen ook het beste ver uit de buurt van de fruitschaal neerzetten. Het ethyleengas zorgt er namelijk voor dat je bloemen sneller verwelken.

Bron | Kookfans, Libelle Lekker
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant