KWF Voor het leven Frits Sissing Beeld Wessel de Groot
Beeld Wessel de Groot

Frits Sissing over uitzending Voor het even: ‘Iedereen krijgt wel te maken met kanker’

Maandagavond 30 mei wordt de tv-show Voor het leven van KWF uitgezonden. Frits Sissing presenteert de avond, waarin een gigantisch kunstwerk van dertig meter hoog onthuld wordt. Margriet ging in gesprek met de presentator en vroeg wat we kunnen verwachten van deze uitzending.

“Het thema van de avond is ‘Voor het leven’”, vertelt Frits Sissing. “Dit thema hebben we gekozen omdat we hoop uit willen spreken naar iedereen die geconfronteerd wordt met kanker. We vertellen de verhalen van patiënten en betrokkenen. Zij laten zien wat de impact van kanker op hun leven is, maar geven ook aan dat er hoop is.”

Vorderingen in onderzoek naar kanker

Frits is al langere tijd verbonden aan het programma en is blij dat hij ook dit jaar weer mag meewerken. “Het is een mooi doel om voor te werken. Maar nog mooier is dat ik ook echt de progressie in het onderzoek zie. Er worden vorderingen gemaakt in het onderzoek naar de genezing van kanker. Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog steeds mensen voor wie de oplossing nog niet gevonden is. Daarvoor is het belangrijk dat we onderzoek blijven aanjagen en ondersteunen. Er leven nog steeds meer dan 800.000 mensen met of na kanker en het is dus belangrijk dat er ook meer aandacht komt voor de problematiek van deze groep.”

Wat voor Frits ook meespeelt, is het feit dat kanker dicht bij iedereen staat. Het is iets waar veel mensen op een punt in hun leven mee te maken krijgen. “Gelukkig is het bij mij niet direct in mijn eerste cirkel van familieleden, maar ik zie het wel bij vrienden en collega’s. Op onze leeftijd is het ook iets wat steeds vaker voorkomt, maar ik denk dat niemand er aan ontkomt. Iedereen kent wel iemand in z’n sociale omgeving die met kanker te maken krijgt. Veel mensen genezen gelukkig, maar helaas overlijden er ook nog steeds veel mensen aan de gevolgen van kanker.”

Stukje van een kunstwerk kopen

Waar je tijdens eerdere edities kon bellen om geld te doneren, besluit KWF het voor deze editie over een andere boeg te gooien. Kunstenaar en winnaar van de Dutch Street Art Awards, Judith de Leeuw, heeft een kunstwerk van maar liefst dertig meter gemaakt in Rotterdam. Hiervoor liet zij zich inspireren door de verhalen Ilse, Kelly en Pim. Zij kregen allemaal te maken met de ziekte en zagen hoe hun leven ontwricht werd.

De uitzending Voor het leven, met daarin de onthulling van het kunstwerk, is vanavond live te zien bij AVROTROS op NPO1. Wil je nu al een stukje van het kunstwerk kopen? Dat kan hier. Op de website is ook meer informatie te vinden over de uitzending.

Nynke KooyWessel de Groot
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden