Lifestyle

Koken op z’n Frans: 6x deze dingen mogen niet in je keuken ontbreken

frans-koken-6x-deze-dingen-mogen-niet-in-je-keuken-ontbreken.jpg

Of je nu wel of niet op vakantie gaat naar het buitenland deze zomer, experimenteren met de buitenlandse keuken is altijd een leuk idee. Vanwege ons nieuwste nummer (dat in het teken staat van Frankrijk) zitten wij momenteel hélemaal in Franse sferen. Daarom geven we je tips voor Frans koken.

Au travail!

1. Bakvorm voor madeleines

Wie weleens in Frankrijk komt, zal het beamen: de madeleines van de Franse boulangerie zijn het állerlekkerst. Hoe leuk is het om zelf ook eens een poging te wagen? Koop een bakvorm, haal de ingrediënten in huis en bakken maar.

2. Braadpan van Le Creuset

Een gekleurde braadpan van het merk Le Creuset kan eigenlijk niet in jouw (Franse) keuken ontbreken. Frans koken wordt zo een eitje; je kunt ‘m gebruiken voor het maken van een heerlijke soep of stoofschotel. Een pan van Le Creuset is niet goedkoop, maar dat is niet voor niets: hij is van gietijzer, geleidt de warmte erg goed en kookt net zo goed op een kookplaat als in de oven. Ook kun je er allerlei kooktechnieken mee uitvoeren en kun je er járen mee doen. De pannen worden al 95 jaar lang gemaakt in een gieterij in het Franse plaatsje Fresnoy-le-Grand en zien er fantastisch uit. Een pan van Le Creuset hoef je niet eens op te bergen, want hij staat prachtig in elke keuken.

3. Pan om crêpes in te bakken

Hollandse pannenkoeken zijn heerlijk en zul je misschien weleens bakken, maar heb je al eens echte Franse crêpes gemaakt? Je kunt deze ultradunne pannenkoekjes natuurlijk in een gewone koekenpan bakken, maar er bestaan ook speciale pannen voor crêpes. Beleg je crêpes na het bakken met lekkere toppings als boter, suiker, nutella, jam, ijs en/of fruit en vouw je pannenkoek in de traditionele punt. Bon appétit!

4. Provençaalse kruiden

De belangrijkste ingrediënten voor Frans koken zijn boter en eieren. Maar als je iets verder wilt gaan dan de basis, kun je je gerechten kruiden met een authentieke, Franse favoriet: Herbes de Provençe, oftewel Provençaalse kruiden. In deze Zuid-Franse kruidenmix zit onder meer rozemarijn, tijm, basilicum en lavendel. Je kunt deze kruidenmix bijvoorbeeld gebruiken in een stoofschotel als bouillabaisse of voor het marineren van vis of vlees.

Bouillabaisse

5. Rode wijn uit de Bourgogne

Naast een Frans gerecht kan een goed glas wijn eigenlijk niet ontbreken, maar je kunt het natuurlijk ook ín je gerechten gebruiken. Zo is de wijn Bourgogne rouge de oorspronkelijke wijn die voor het gerecht coq au vin – kip gestoofd met wijn, spek, champignons en cognac – wordt gebruikt.

6. Kookboeken

Wil je lekker Frans koken, dan kan een goed kookboek (of twee) natuurlijk niet in je kast ontbreken. De Kunst van het Koken van Julia Child is bijvoorbeeld een tijdloze klassieker. In dit boek vind je 524 op en top Franse recepten, waaronder Franse uiensoep, quiche Lorraine en boeuf Bourgignon. De recepten in dit boek zijn superduidelijk beschreven en het is één van de meest geliefde en gebruikte kookboeken over de Franse keuken. Je kunt ook gaan voor De bijbel van de Franse keuken van Alain Caron, de bekende cuisinier van Franse komaf. Liever een kookboek van een speciale regio of de zoete Franse keuken? Bekijk dan hier nog meer Franse kookboeken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Condé Nast Traveler
Beeld | Getty Images, iStock

M28

Meer lezen over Frankrijk en de Franse keuken? Margriet 28 ligt in de winkel en staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant