Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Door deze fout blijven puistjes langer zitten (of maak je ze zelfs erger)

puistjes-margriet.jpg

Zodra je een puist ziet opkomen, doe je er misschien alles aan om ‘m zo snel mogelijk weg te krijgen. Maar daarbij kun je een grote fout maken. 

En het is niet alleen uitknijpen.

Niet uitdrogen

Misschien gebruik je speciale gel die puistjes uitdrogen. Maar wist je dat dat juist een slecht idee is? Zeker als de puist nog niet ‘gerijpt’ is. Als je te vroeg zo’n anti-puistjesproduct aanbrengt, zorg je ervoor dat je de bacteriën die juist uit de puist willen komen, in je huid blokkeert. Met als gevolg dat er binnen de kortste keren op precies dezelfde plek weer een puist komt opzetten. En misschien wel dubbel zo groot, door de ophoping van al die bacteriën.

Littekens

Nee, je kunt een puist zichzelf het best op eigen houtje laten opruimen in het eerste stadium. Laat hem even een rode bult worden en een puskop krijgen. Misschien niet wat je wilt, maar zo voorkom je wel dat je om de haverklap een slechte huid krijgt – én verklein je de kans op littekens en pigmentaties. Wil je toch het een en ander erop smeren? Vermijd dan in elk geval gels, crèmes en zalven met benzoylperoxide, zwavel, salicylzuur, testree-olie en zinkoxide: die drogen je huid uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Puistjespatch

Wat dan wel? Nou, uit onderzoek blijkt dat een wond sneller geneest in een vochtige omgeving. Ook verkleint daarmee de kans op littekens. Hetzelfde geldt voor puistjes. Daarom zijn er speciale patches die je op puistjes kunt plakken. De hydrocolloïde laag die erop zit, neemt het overmatig talg, bacteriën en (wond)vocht op, zonder de huid uit te drogen. Het is het proberen waard: bij Kruidvat heb je zo’n puistjespatch al voor drie euro.

De volgende keer dat je een puistje voelt opkomen, kun je ‘m dus het best maar even tot uitbarsting laten komen. Pas als ie prominent aanwezig is, kun je beginnen met behandelen – met producten die je huid niet uitdrogen, dus. Succes!

Scherp zien tijdens het opmaken? Deze make-upbril is superhandig en kost nu maar € 14,95 in de Margriet Shop. Ook een leuk Moederdag-cadeautje.

 

 

Bron | PureWow
Beeld | iStock

Ook interessant