Eten Lifestyle

Zo snijd én serveer je een ananas

zo-snijd-je-een-ananas.jpg

Zeg je zomer, dan zeg je ananas. Heerlijk als tussendoortje of om gerechten mee te bereiden. En als je een feestje hebt, kun je ‘m ook nog eens mooi serveren. Hoe? Bekijk dan snel deze video!

Leuke weetjes over ananas

– Ananas is een tropische plant uit Zuid-Amerika, maar een ananas die we hier het hele jaar kunnen kopen, komt uit Ivoorkust, Thailand, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen.

– De vrucht lijkt op een grote dennenappel omdat hij bestaat uit vele ‘samengegroeide bessen’. Ananas wordt zo goed als rijp geplukt, omdat de vrucht nauwelijks narijdt. De kleur van de schil is geen graadmeter, een groene ananas kan net zo rijp zijn als een heldergele. Hij is rijp als je een blad gemakkelijk uit de kroon kunt lostrekken, de vrucht geurt en de ‘ogen’ glanzen.

– Bewaar een ananas niet in de koelkast. In een diepvriesbakje of -zakje kun je ananasstukjes tot wel een jaar in de vriezer bewaren.

– Ananas bevat 55 kcal per 100 g en veel vitamines, mineralen en vezels. Een stuk verse ananas is dus een lekker en gezond tussendoortje.

– Ananas is rijk aan magnesium, kalium en calcium. Magnesium is nodig voor de betonbouw, energiestofwisseling en de werking van andere enzymen. Kalium helpt de vochthuishouding in balans te houden, de regeling van de bloeddruk, spierwerking en de hartslag. Calcium is belangrijk voor een goede opbouw van skelet, gebit en nagels.

– Ananas is rijk aan vitamine C, B1 en B6. Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem. Vitamine B1 speelt een grote rol bij de energievoorziening van ons lichaam en B6 zorgt voor een goede stofwisseling.

– Verse ananas bevat, net als mango en kiwi, een eiwitsplitsend enzym dat voor een goede spijsvertering zorgt. Het eten van ananas na de maaltijd is dus een goed idee.

– Door vlees te marineren in ananassap wordt het lekker acht. Maar maak je een dessert met verse ananas en zuivel en/of gelatine, dan moet je de ananas eerst kort blancheren. Met ananas uit blik heb je dit probleem niet. Kies dan voor ananas op eigen sap in plaats van op siroop.

cm29Recepten met ananas

Wil je lekkere recepten met ananas maken? In Margriet 29 vind je de heerlijkste recepten. Vanaf vrijdag 10 juli in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant