Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je bij files eigenlijk nooit naar je navigatie moet luisteren

navigatiesysteem-files.jpg

Wanneer er ergens een file staat, stelt je navigatie vaak automatisch een sluiproute voor zodat je om de files heen kunt rijden. Handig, zou je denken. Maar wist je dat je door zo’n alternatieve route echt niet sneller op de plek van bestemming komt? Sterker nog: het kost je vaak alleen maar extra veel tijd.

Negen van de tien automobilisten gebruikt zo’n app of systeem. En de helft daarvan volgt op basis daarvan een aangepaste route om de files te kunnen vermijden, blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat. Maar ja, dat heeft dus niet zo’n zin?

‘Niet efficiënt en niet effectief bij files’

Al die mensen krijgen vaak dezelfde omweg aangeboden, met als gevolg dat deze ook weer vast komen te staan op de weg. Volgens Hans van Lint, hoogleraar verkeerssimulatie van de TU Delft, is deze manier van omleiden dan ook allesbehalve handig. “Lokaal gaan klooien is niet efficiënt en niet effectief. Zolang apps alternatieve routes blijven aanbieden, vertrouwen bestuurders daarop. De oplossing zit hem daarin, in die apps. Díe moeten slimmer.”

Lees ook:
Deze 3 dingen doen we het liefst in de auto als we in de file staan

Bezig met oplossing

Gelukkig zijn de appmakers wel op de hoogte van het probleem. TomTom en Google (eigenaar van Maps en Waze) zijn momenteel bezig met het vinden van een oplossing voor het fileprobleem, maar tot die tijd is het dus vooral verstandig om je niet te veel door je navigatiesysteem te laten leiden.

Zwarte zaterdag

Deze informatie scheelt je wellicht een boel frustratie, zeker op zwarte zaterdag. Zo wordt de dag genoemd waarop het door het begin van de zomervakantie in heel Europa zo druk is op de weg, dat er grote drukte op de Europese vakantieroutes is. ‘Monsterfiles’, worden ze ook wel genoemd. Geen lekker en ontspannen begin van je vakantie. Je kunt dit weekend daarom het best mijden, of je eraan overgeven en de laatste verkeersinformatie in de gaten houden.

Bron | NOS, ANWB
Beeld | Getty

Ook interessant