Klimaatactivist Jinek Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Ferdi Felderhof over de klimaatactivist bij Jinek: ‘Uiteindelijk is het niet Donald, maar een van de andere gasten die op tafel klimt’

Ferdi Felderhof, hoofdredacteur van Donald Duck, schoof dinsdagavond aan bij Jinek om te praten over het 70-jarig jubileum van het vrolijke weekblad. De uitzending, waar 712.000 mensen naar keken, verliep anders dan verwacht. Een klimaatactivist klom op tafel lijmde zich hieraan vast. Margriet sprak Ferdi over deze ‘bijzondere wending’.

Voor Ferdi was het een avond die al met wat gezonde spanning begon, omdat hij voor het eerst aanschoof bij een talkshow. Voordat er over het 70-jarig jubileum van Donald Duck gesproken werd, ging Beau van Erven Dorens, die tijdelijk de presentatie van Eva Jinek overneemt, in gesprek met klimaatactivist Jelle de Graaf en de directeur van het Van Gogh-museum. “Ik voelde tijdens dat gesprek al wel een enorme spanning bij Jelle en die zag je gaandeweg alleen maar groeien. Ik merkte dat hij geïrriteerder werd en zijn gesprekspartners niet meer liet uitspreken. Maar dat hij op de tafel zou klimmen, had ik absoluut niet verwacht.”

Klimaatactivist klimt op tafel

Het moment dat Jelle op tafel klom, vond Ferdi best spannend. “Ik zat nog niet aan tafel, maar ernaast in het publiek. Toen hij op tafel klom ging hij dus met zijn rug naar mij toe zitten, waardoor ik niet kon zien wat er gebeurde. Ik schrok er dan ook van en dacht: wat gaat hij nou doen? Gaat hij iets in het gezicht van Beau gooien?”

Rustig en respectvol

Nadat Beau in gesprek gaat met de klimaatactivist en hem zijn verhaal laat doen, gaat de regie over naar het reclameblok. Het moment om Jelle van tafel te halen en voor Ferdi om aan te schuiven. “Ik vond dat Beau het heel professioneel aanpakte en hem goed zijn verhaal liet doen. In het reclameblok is er naar mijn idee ook respectvol gekeken naar een manier om hem van tafel te krijgen. Zelf was hij wel heel emotioneel en boos, maar van wat ik ervan gezien heb, werd hij rustig naar buiten gebracht. Daar kreeg hij nog wat drinken, waarna hij de studio verliet.”

Praten over Donald Duck

Als Ferdi aanschuift is het tijd om te praten over de Donald Duck, of zoals de klimaatactivist zei: “Mensen gaan dood en wij hebben het hier over de fucking Donald Duck.” Een uitspraak die Ferdi achteraf wel kan begrijpen. “Hij heeft een zwaar verhaal te vertellen en wil een punt maken, dus ik snap dat Donald Duck dan in zijn ogen niet het onderwerp is waar we het over moeten hebben.”

‘Donald heeft ook af en toe een beetje pech’

Voor Ferdi is het een bijzondere eerste keer bij een talkshow. “Maar misschien past het ook wel weer goed bij Donald Duck. Die heeft af en toe een beetje pech. Wat nog wel grappig was, is dat onze tekenaar, Tim Artz, ook aanwezig was in de studio en daar aan het tekenen was. Hij maakte op dat moment een tekening van Donald die een beetje boos op tafel gaat staan en Beau aanspreekt op het feit dat hij 70 is geworden. Uiteindelijk is het niet Donald, maar een van de andere gasten die daadwerkelijk op tafel klimt.”

Donald Duck bij Jinek/Beau van Erven Dorens Beeld Donald Duck
Beeld Donald Duck
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden