Ex-inbreker legt uit of een buitenlamp met sensor werkt tegen inbraak. Beeld Getty Images/fStop
Beeld Getty Images/fStop

PREMIUM

Feit of fabel: werkt een buitenlamp met sensor als inbraakpreventie?

Een inbraak in huis wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Misschien heb je wel een buitenlamp met sensor bij je woning geplaatst om het minder aantrekkelijk te maken voor dieven om in te breken. Werkt zo’n lamp als inbraakpreventie? We spraken met ex-inbreker Barry (60) over het nut en de plaatsing van zo’n lamp.

Wellicht heb je ook een lamp met sensor bij de deur. Helpt dit echt om woninginbraken te voorkomen?

Lamp met sensor als inbraakpreventie

Volgens Barry ligt het eraan waar je de lamp plaatst. “Meestal zie ik dat de lamp bij de voordeur hangt. Het is een zuinig lampje waar je als bewoner weinig aan hebt. Dieven moeten daar vaak een beetje om lachen, omdat het nét genoeg is om als inbreker niet te struikelen. Het geeft precies genoeg licht om in te breken en is voor de inbrekers juist prettig: ze hoeven zelf geen lamp mee te nemen.”

Verkeerde plaatsing van de lamp

Barry legt uit dat de verlichting in (achter)tuinen vaak verkeerd wordt geplaatst, meestal boven de achterdeur. “Logisch, want dat is dichtbij een stopcontact. Of het ook zin heeft is een tweede: als een inbreker komt aanlopen, gaat dat licht inderdaad aan. Het nadeel is dat het licht meestal over de inbreker heen schijnt, richting een andere woning. Door het felle tegenlicht is het vrijwel onmogelijk om de inbreker bij de deur te zien staan. De lamp schijnt in je gezicht als je van binnen naar buiten kijkt.”

Inbraak voorkomen: de juiste plek voor lamp met sensor

Barry raadt aan om een lamp op te hangen waarbij je de originele kleuren van de kleding van een dief kunt herkennen. “Zorg ervoor dat je een lamp kiest waarbij je het verschil tussen een blauwe en een zwarte jas nog kunt zien, dus niet van dat zwakke licht.”

Ook kun je de lamp beter niet boven de achterdeur plaatsen om er profijt van te hebben. “Het is beter om de lamp op te hangen aan de schutting of schuur, met het licht gericht op je huis. Als een inbreker dan de tuin in loopt, wordt zowel de tuin, het huis als het raam verlicht. De inbreker staat dan - bij wijze van spreken - op het podium in de spotlights, dus in dat geval wordt de verleiding erg klein om in te breken.”

Saskia WinkensGetty Images/fStop

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden