Margriet logo
Citronella kaars Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: werken citronella kaarsen eigenlijk wel tegen muggen?

Deze zomer hoor je ze waarschijnlijk overal rond zoemen: muggen. Om muggenbulten te voorkomen zijn er allerlei middeltjes op de markt. Zo bestaan er natuurlijk de citronella kaarsen om de muggen op afstand te houden. Maar: heeft dat eigenlijk wel effect?

Als je een citronella kaars aansteekt, kun je de zomer ruiken. Misschien denk je meteen aan kamperen of een zwoele zomeravond waar (helaas) ook muggen bij horen. Het idee van de citronellakaars is om deze insecten ver van je vandaan te houden. En het kaarslicht voegt natuurlijk ook wat sfeer toe aan een avond vertoeven in de buitenlucht. Steek je in de zomer regelmatig citronella kaarsen aan en heb je de ochtend erna gewoon weer een muggenbult op je lijf? Dan is het niet gek dat je de werking van die kaarsen in twijfel trekt.

Citronella kaars: feit of fabel

Want: werken die kaarsen nou wel echt? Helaas. Dat citronella kaarsen helpen tegen muggen is een fabeltje. Het lijkt misschien alsof de kaars helpt, omdat er zo’n typische, sterke citroengeur vanaf komt. Dat wakkert het idee aan dat muggen dit een nare geur vinden en dus weg zullen blijven. Maar nee: ze laten die geur niet in de weg staan om je lek te prikken. Citronella kaarsen blijken helemaal niet te helpen als je insecten uit je buurt wil houden.

Dit kun je wel doen om muggenbulten te voorkomen

Dikke kans dat je dit middeltje al kent, maar je kunt jezelf het beste insmeren met DEET. In tegenstelling tot citronella kaarsen, vinden muggen dit wél een vreselijk goedje. Er zijn verschillende sprays op de markt om muggen te verdrijven, maar als je jezelf écht wilt beschermen kun je het beste DEET gebruiken. Waterdicht is het niet, maar de kans om gestoken te worden door een mug gaat wel met 60 procent omlaag. Als je geen DEET in huis hebt of het geen prettig middel vindt, kun je ook olie met citroen en eucalyptus gebruiken. Heb je dit allemaal niet in huis, maar wel een ventilator? Goed nieuws: muggen kunnen niet tegen de wind in vliegen. Als je de ventilator dichtbij zet, weet je dus in ieder geval dat de muggen jou niet zo makkelijk meer kunnen prikken.

Bron | RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden