Feit of fabel? 'Telefoon gebruiken tijdens tanken is gevaarlijk'' Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel? Is het gevaarlijk om je telefoon te gebruiken tijdens het tanken?

Ga je tanken, dan hangt er altijd een waarschuwingsbord boven de pomp: maak geen gebruik van je mobiele telefoon terwijl je tankt. Waar is dit eigenlijk op gebaseerd en is het daadwerkelijk gevaarlijk om even snel een telefoontje te plegen tijdens het tanken?

We onderscheiden de feiten van de fabels.

Is het gevaarlijk om je telefoon te gebruiken tijdens het tanken?

Grote kans dat het je al niet meer opvalt, maar elk tankstation hangt vol met waarschuwingsborden: gebruik geen telefoon tijdens het tanken. Het zou behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn, als we de borden met grote rode kruizen moeten geloven. Toch horen we nooit over een gevaarlijke situatie die door de combinatie tanken en telefoons heeft plaatsgevonden. Waar zijn deze borden op gebaseerd?

Volgens het AD hangen deze borden er omdat werd gedacht dat mobiele telefoons genoeg elektriciteit bevatten om een vonk te creëeren. En de combinatie van vuur en gas, die is natuurlijk niet goed. Toch lijkt het mee te vallen: volgens het Petroleum Equipment Institute is niet bewezen dat een telefoon een vlam kan ontketenen. Er zijn volgens dit instituut zelfs heel wat onderzoekers die een poging deden, maar met een telefoon is nog nooit vuur gemaakt.

Klein risico

Dat je telefoon gebruiken tijdens het tanken gevaarlijk is, kan dus niet bewezen worden. Toch waarschuwt Paul de Waal van Bovag ervoor: “Het gevaar is uitsluitend theoretisch, omdat het nog nooit in de praktijk is gebeurd, en dat willen we graag zo houden. Waarom zou je het risico nemen? Als je je auto voltankt, moet je je aandacht erbij houden, dus doe het gewoon niet,” vertelt hij aan het AD. Volgens hem is het risico extreem klein, maar kan nooit worden uitgesloten dat de combinatie gevaarlijk is.

Dat de borden er al jaren hangen, noemt hij verder erg logisch. Vooral in de begintijd van mobiele telefoons was het risico wel groter: toen waren accu’s stukken groter en was de kans tot ontploffing dus aanzienlijk meer aanwezig.

Hoewel het risico erg klein is, luidt het advies: laat je telefoon gewoon in de auto liggen, om zeker te weten dat je geen gevaar loopt. Duidelijk!

Bron | AD

RedactieGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden