feit of fabel: warm weer invloed productiviteit Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: heeft warm weer invloed op je productiviteit?

Voel jij je altijd minder productief op warme dagen? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Maar hoe komt het dat we dit voelen tijdens de hitte? Zijn we gewoon niet gewend aan deze temperaturen of is er toch een andere reden?

We zochten het voor je uit.

Lichaam koel houden

Volgens de Sleep Advisor Organization zal je lichaam wanneer je het warm krijgt, in overdrive gaan om je koel te houden en een veilige interne temperatuur te behouden. Al dat harde werk kan ervoor zorgen dat je je traag voelt.

Dr. Elisabeth Philipps, een klinisch neurowetenschapper vertelt aan Popsugar: “Als de temperatuur stijgt, daalt de cognitieve functie, omdat warmte onze hersenen beïnvloedt. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat zenuwvezels niet goed werken. Dit betekent dat berichten soms niet van en naar de hersenen en daarom kun je last krijgen van vermoeidheid, zwakte of problemen met je evenwicht of gezichtsvermogen.”

Hormonale veranderingen

We hoeven ons dus gelukkig niet schuldig te voelen als we op warme dagen niet zo productief zijn. Philipps brengt het gevoel ook in verband met hormonale veranderingen. “De hypothalamus (het deel van de hersenen dat onze temperatuur regelt) moet bij warmer weer heel hard werken. Dit deel van de hersenen wordt ook beïnvloed door hormonale veranderingen, dus in combinatie met de hitte kan dit de hersenboodschappen vertragen, wat onze hersenfunctie, stemming en cognitie zal beïnvloeden”, legt ze uit.

Tips om productief te blijven tijdens warme dagen

Ondanks dat je dus niet schuldig hoeft te voelen, moet er toch gewerkt worden. Gelukkig zijn er een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je productief genoeg blijft om je werk goed te doen en af te krijgen. We zetten er hieronder een aantal voor je op een rij.

  • Genoeg drinken:
    Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden.
  • Eet licht:
    Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.
  • Luchten en verduisteren:
    Probeer ‘s ochtends alles goed door te luchten. Vervolgens verduister je alles in de middag. Op deze manier hou je de hitte zoveel mogelijk buiten de deur.
  • Beweeg: Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens de warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.

Bron | Popsugar, Mtsprout

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden