De waarheid over zonnebrillen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Feit of fabel? Dít is de waarheid over (goede) zonnebrillen

Hij is ’s zomers onmisbaar als mode-accessoire, maar hoe zit het verder met je zonnebril? Er zijn flink wat mythes over aan welke eisen een goede bril moet voldoen. Van prijs tot de kleur van de glazen: wat is een feit en wat is een fabel als het gaat om zonnebrillen? We zochten het uit.

Wist je bijvoorbeeld dat zélfs de allerbeste zonnebrillen een vervaldatum hebben?

1. ‘Spiegelglazen bieden minder bescherming’

Fabel. Het tegendeel is zelfs waar. Een spiegellaag over het glas van je zonnebril heeft een filterende werking en houdt op die manier nog meer zonlicht tegen. Bovendien biedt een spiegelende zonnebril meer bescherming tegen schadelijke uv-stralen dan niet-spiegelend glas.

2. ‘De kleur van je ogen is bepalend voor de kleur van de glazen van je zonnebril’

Fabel. Of je kiest voor een zonnebril met bruine, grijze of zwarte glazen hangt volledig af van je persoonlijke smaak. De kleur van je ogen verandert niets aan de kleur van de glazen van de zonnebril die je kiest.

3. ‘Goedkope zonnebrillen bieden minder bescherming dan dure’

Fabel, het is geen kwestie van prijs. Wil je er zeker van zijn dat je bril voldoende bescherming biedt? Let er dan op dat hij het CE-kwaliteitslabel draagt, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dat getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer; de bescherming tegen verblinding. CE 0 betekent dat tot 20 procent van het licht wordt geabsorbeerd, CE 4 betekent een absorptie van 92 tot 97 procent. Een absorptie van minimaal 75 procent wordt het meest geadviseerd. Daarom kies je in de zomer het best voor een markering CE 3.

4. ‘Hoe groter de zonnebril, hoe beter voor je ogen’

Feit. Hoe groter het oppervlak van je zonnebril, hoe beter je beschermd bent tegen zijdelings zonlicht. Een kleine zonnebril beschermt je ogen zeker net zo goed tegen frontaal zonlicht, maar er kan wel meer licht langs de zijkanten naar binnen komen.

5. ‘Je bewaart je zonnebril het best op een koele plek’

Feit én fabel. Je hoeft je bril niet per se op een koele plek te bewaren, maar het is wel aan te raden om hem niet in de brandende zon op je dashboard te leggen. Wanneer de zon op die manier rechtstreeks op je bril schijnt, is dat slecht voor zowel je montuur als je glazen.

6. ‘Krassen op je zonnebril zijn funest voor de bescherming’

Feit. Een kras in het glas betekent meteen ook dat het uv-licht op die plek minder gefilterd zal worden.

7. ‘Zonnebrillen met hippe gekleurde glazen (zoals roze of blauw) beschermen minder goed’

Feit. Zogenaamde fashionglazen zijn goed voor binnen of om mee uit te gaan, maar niet om lange tijd mee in de zon te lopen. Hoewel de meeste van deze trendy zonnebrillen gelukkig wel voorzien zijn van een uv-filter, beschermen ze zelden tegen het zonlicht zelf. Meer zelfs: met zo’n hippe bril met gele glazen ben je vatbaarder voor verblinding door het zonlicht dan wanneer je niets draagt.

8. ‘Kinderogen zijn minder gevoelig voor zonlicht’

Fabel, maar... In principe zijn de ogen van kinderen even gevoelig voor zonlicht als die van volwassenen, maar het is wel zo dat hun pupil net iets beter werkt. Daardoor kan een kind de hoeveelheid licht die binnenkomt beter reguleren. Dat neemt niet weg dat ook kinder­ogen beschermd moeten worden tegen uv A- en uv B-stralen. Dat doe je het best met een zonnebril op kindermaat.

9. ‘Je hoeft geen zonnebril te dragen op een bewolkte dag’

Feit en fabel... Het hangt voor een groot deel af van waar je je bevindt. Zit je in de bergen, midden in de woestijn of aan zee, dan kun je ook op een bewolkte dag beter een zonnebril dragen, omdat die je ogen beschermt tegen de uv-straling die er hangt. In de stad houdt de vervuilde lucht die straling al gedeeltelijk tegen.

10. ‘Een zonnebril heeft een vervaldatum’

Feit. Weinig mensen weten dat je zonnebril na ­enkele jaren aan vervanging toe is. De ­beschermende filter over je brillenglazen neemt geleidelijk af ­onder invloed van uv-straling, en dat kan al vrij snel ­gebeuren. Gebruik je jouw zonnebril intensief en kom je regelmatig in de zon? Dan kun je het best om de twee jaar in een nieuw exemplaar investeren.

Valérie WautersGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden