null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: champagne en andere bubbels smaken anders in een plastic glas

Giet jij vlak voor middernacht nog snel even je glas bubbels over in een plastic glas, omdat je bang bent dat je mooie glaswerk buiten kapot gaat? Dan kan het zomaar zijn dat de smaak van je bubbels anders is.

Over smaak valt niet te twisten. Of je nu vanavond kiest voor cava, prosecco of champagne, elke bubbel heeft zijn eigen kenmerken. Maar ook het glas waaruit je déze drankjes drinkt kan bepalend zijn voor hoe het smaakt.

Lees ook:

Getest: uit dít glas smaakt champagne het allerlekkerst

Feit of fabel

Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen wordt het nieuwe jaar vaak ingeluid met een feestelijk glas mousserende wijn. En in al die landen wordt nog al eens een discussie gevoerd tussen de feestgangers. Smaken bubbels nou écht anders in een glazen glas dan in een plastic variant? Of lijkt dit maar zo? Onderzoekers van de Universiteit van Texas besloten daarom de proef op de som te nemen.

Bubbels zorgen voor smaak

De Amerikaanse wetenschappers bestudeerden mousserende wijnen in een laboratorium in verschillende glazen en bekers. En wat bleek? Er is wel degelijk een verschil. Volgens de onderzoekers komt dat voornamelijk doordat de bubbels veranderen door de textuur van het glas. En veranderende bubbels zorgen voor een veranderende smaak. Dat komt omdat onze smaakpapillen erg gevoelig zijn voor verschillende texturen.

Klevende bubbels

Het materiaal waaruit het glas gemaakt is, heeft daardoor sterke invloed op de smaak van het drankje. “Het proces waarbij bubbels worden gevormd, is bij plastic heel anders dan bij glas”, vertelt hoofdonderzoeker Kyle S. Pratt. “De bubbels blijven langer aan de randen van de plastic bekertjes plakken, waardoor ze groter worden en de smaak van de wijn aantasten. Volgens de onderzoekers verklaart dit ook waarom dure champagne anders smaakt dan goedkopere varianten (ongeacht het glas). Dure champagnes hebben namelijk kleinere bubbels die harder bruisen dan goedkopere varianten.

Lees ook:

Deze 10 manieren om het nieuwe jaar in te luiden zorgen voor meer geluk

Bron| Welingelichte Kringen

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

null Beeld

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden