Fedja van Huet over vaders & zonen Beeld Millstreet Films
Beeld Millstreet Films

PREMIUM

Fedja van Huêt over nieuwe film Vaders & Zonen: 'Je kind zelfvertrouwen geven is het belangrijkste wat je als vader kunt doen’

Acteur Fedja van Huêt heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Sinds eind juli is hij te zien in de Deense film Speak No Evil en vanaf vrijdag 5 augustus is Vaders & Zonen te zien op Videoland.

Margriet sprak de acteur over deze nieuwe film en het vaderschap.

Wat kunnen we verwachten van Vaders & Zonen?

Fedja: “Vaders & Zonen is een tragikomische film over twee broers die ondertussen de veertig gepasseerd zijn. Zij worden geconfronteerd met de dood van hun vader, die hen eigenlijk helemaal niet opgevoed heeft. Loet (gespeeld door Fedja) en Winnie (Guido Pollemans) weten eigenlijk helemaal niets, dus hun leven staat op z’n kop. Om ervoor te zorgen dat ze toch kunnen eten, willen ze dat het pensioen van hun vader doorbetaald wordt. Zelf werken ze namelijk niet. Ze besluiten daarom een vader te stelen uit een bejaardentehuis en stoppen hun eigen vader in de vriezer. Ze verwachten alleen niet dat hun ‘nieuwe vader' ze gaat opvoeden. Wat volgt is, als je het mij vraagt, een ontroerend verhaal over twee broers die, nadat ze hun hele leven denken niets waard te zijn, zelfvertrouwen krijgen.”

Het klinkt allemaal vrij tragisch en ontroerend. Maar toch is het een komedie?

“Het is zeker een komische film. Natuurlijk zitten er serieuze, ontroerende en tragische momenten in. Maar Loet is eigenlijk gewoon een groot en boos kind. Hij wil niets en vind alles alleen maar stom. Dat leidt tot hilarische situaties."

Wat sprak je het meest aan toen je het scenario voor het eerst las?

“Juist ook wel dat komische en ontroerende. Die combinatie is heel interessant. Toen ik het script voor het eerst las kreeg ik eigenlijk meteen heel erg veel zin om dit te gaan doen. Het zit goed in elkaar en ergens vind ik het ook wel fijn om alles te kunnen laten gaan in deze film. Het hoeft er allemaal niet alleen maar mooi uit te zien.”

Je bent zelf ook vader. Wat vind jij belangrijk in het vaderschap?

“Ik vind het heel belangrijk dat iemand kan zijn hoe die is. Ik wil mijn kind dus ook echt zichzelf laten zijn en haar vertrouwen geven. In de film zit ook de boodschap: je kunt meer dan je denkt. Dat vind ik ook iets heel moois om aan haar door te geven. Ik denk dat je kind zelfvertrouwen geven het belangrijkste is wat je als vader kunt doen.”

Eind juli kwam ook je andere film, Speak no evil, uit. Deze Deense film is een psychologische thriller en dus iets heel anders dan Vaders & Zonen. Is dat iets wat je fijn vindt, al die verschillende soorten rollen?

“Zeker. Ik denk dat het als acteur super belangrijk is om verschillende rollen te spelen en juist die variatie spreekt me ook altijd heel erg aan. Dat ik elke keer weer andere dingen kan doen en nieuwe dingen kan proberen. Het lijkt me niets om elke keer maar weer hetzelfde te moeten doen. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik aan ga op een script en dat de mensen die eraan meewerken me aanspreken.”

Vaders & Zonen is vanaf 5 augustus exclusief te zien op Videoland.

Nynke KooyMillstreet Films

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden