Margriet logo
Piet Paulusma Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Groot gemis

Familie over verlies Piet Paulusma: ‘Hij vierde echt het leven’

Piet Paulusma is afgelopen zondag op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn familie deelt mooie woorden over de geliefde weerman in een speciale uitzending van Tijd voor MAX en een rouwadvertentie.

Piet Paulusma kreeg samen met zijn ex-vrouw Joke vier kinderen: dochters Geartsje, Martsje en Boukje en zoon Kees. Ook had hij een tweelingbroer, Lume.

Nooit meer ‘oant moarn’

De familie van Piet Paulusma laat vandaag, drie dagen na zijn dood, van zich horen in De Telegraaf. “Hij had een rotziekte. Dat maakte de tijd met hem kort en zijn leeftijd van 65 uiteraard veel te jong”, aldus de familie. “Het is wat het is, daar staan we verder niet boos in. Zo zou onze heit (Fries voor vader, red.) dat zelf ook hebben gezegd. Je kunt namelijk niet veranderen wat er op je afkomt.” De kinderen nemen de levensfilosofie van hun vader over: “Pluk de dag en geniet ervan. En dat blijven we ook doen. Met hem daarbij altijd in onze gedachten.”

In de krant is ook een rouwadvertentie in het Fries van de familie te zien. ‘Nea wer oant moarn’, staat erboven: ‘Nooit meer tot morgen’. De familie noemt Piet een ‘lieve familieman’, ‘harde werker’ en ‘levensgenieter’. Overleden in het harnas, omschrijven ze. “Wat zullen we je missen.”

Eerbetoon aan Piet Paulusma

Dinsdagavond stond talkshow Tijd voor MAX volledig in het teken van Piet Paulusma. Het eerbetoon aan de weerman werd al voor zijn dood gemaakt, in november 2021. Zijn dochters, tweelingbroer en enkele collega’s wie hij toevertrouwde dat hij ziek was, deden hun zegje.

Dochter Piet Paulusma: ‘Wie moet ik straks nou bellen?’

“Hij was een echte verbinder”, liet Geartsje weten in de speciale uitzending over haar vader. “Hij kon een dramaqueen zijn, maar probeerde haast iedere situatie lichter te maken. Hij vierde echt het leven, het was zo mooi om hem daarvan te zien genieten.” Ook Martsje, die als weervrouw ook weleens voor haar vader inviel op tv, deelde mooie woorden: “Ik kan me niet voorstellen hoe het gaat zijn als hij er straks niet meer is. Bijvoorbeeld als ik iets geks zie in de lucht, of een kring om de maan. Dan maakt het niet uit hoe laat, ik bel mijn vader om te vragen: ‘Heb je het al gezien?’. En dat was dan eigenlijk altijd zo. Wie moet ik straks nou bellen met zoiets?”

Tweelingbroer Piet Paulusma: ‘Hij was veel te goed voor deze wereld’

Ook tweelingbroer Lume benadrukt wat voor een kanjer Piet was. “Mijn broer was een heel lieve man. Veel te goed voor deze wereld, vind ik. Dat was vroeger al zo. Ik was het boefje, kreeg altijd straf van de meester. Hij nooit. Dat is altijd zo gebleven. Hij heeft altijd klaargestaan voor iedereen.”

Piets laatste woorden

Tot op zijn sterfbed was Piet bezig met zijn passie voor het weer. Dat blijkt wel uit zijn laatste woorden aan Omroep MAX-baas Jan Slagter, die zaterdag nog bij hem op bezoek was. “Hij zei: ‘Zou je tegen de Nederlanders willen zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ze altijd naar me hebben gekeken? Ik wil ze daarvoor bedanken.’ Hij vond het een eer om dat te mogen doen”, aldus Jan. “Aan het einde van het gesprek zie hij ook: ‘Over vier jaar komt er een Elfstedentocht. Willen jullie dan aan me denken?’”

Publiek afscheid van Piet Paulusma

Wie dat wil, kan vrijdag tussen 12.00 uur en 17.00 uur afscheid van Piet Paulusma komen nemen in het Entrepotgebouw in Harlingen. Daar zijn de nabestaanden op de achtergrond ook bij aanwezig. Zaterdag vindt de crematie van Piet in besloten kring plaats.

Je kunt het Tijd voor MAX-eerbetoon aan Piet Paulusma hier terugkijken.

Bron | De Telegraaf, Omroep MAX

Faye HeijnisBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden