Dit kun je verwachten qua extra kosten bij het versturen van pakketjes. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Extra kosten bij een pakket bestellen buiten de EU: dit kun je verwachten

Over minder dan een maand is het Sinterklaas en daarna komt kerst er alweer aan. Misschien ben je al druk in de weer om cadeautjes voor je (klein)kinderen uit te zoeken. Iets dat tegenwoordig vrij makkelijk gaat: met een paar klikken bestel je iets uit een ver land, zoals China. Maar met welke regels moet je rekening houden als je iets uit het buitenland bestelt?

Moet je altijd invoerrechten betalen bij een pakket buiten de EU, of zijn deze kosten bij de prijs inbegrepen? De douane heeft toezicht op de pakketten die van buiten de EU naar Nederland komen. Ook bepaalt de douane of het pakket de EU in mag en checken zij of er invoerrechten en belastingen zijn betaald.

Extra kosten pakket buiten de EU: inklaringskosten

Wanneer je iets bestelt van buiten de EU komen er mogelijk extra kosten bij: inklaringskosten. Dat zijn kosten die de vervoerder maakt om je pakket te kunnen importeren van een land buiten de EU. De vervoerder schiet mogelijke invoerrechten en btw voor, maar die kosten komen uiteindelijk voor je eigen rekening. Je betaalt deze meestal aan degene die je pakket bezorgt. Misschien ken je de situatie wel: je krijgt onverwachts van de pakketbezorger aan de deur te horen dat je extra moet bijbetalen.

Gaat het om een cadeau? Dan heb je geluk. Als de waarde van het pakket minder dan 45 euro is, hoef je geen invoerrechten en btw te betalen. Bij 45 tot 700 euro dien je 2,5 procent aan invoerrechten en btw te betalen.

De prijzen verschillen per bezorgdienst:

 • Bij PostNL kost het vier euro als je online betaalt en het pakket minder dan 150 euro waard is.
 • Als je afrekent bij een PostNL-punt betaal je zeven euro.
 • Bestel je een pakket dat meer dan 150 euro waard is? Dan betaal je bij PostNL tien euro online en kun je rekenen op 13 euro bij een PostNL punt.
 • Soms noemt een bezorgdienst dit soort kosten administratiekosten. Bij DHL komt er twee procent aan administratiekosten bij. Dit kan exclusief btw maximaal oplopen tot 14,50 euro.

Vrijstelling van btw

Hoe zit het dan met de vrijstelling van btw? Tot 1 juli 2021 kon je vrijstelling krijgen als het pakket niet meer dan 22 euro kostte. Deze regel is helaas opgeheven. Op het pakket zit nu 21 procent btw. Bij boeken betaal je iets minder, daar zit 9 procent btw op. Als je denkt een tablet of smartphone voordelig op de kop te tikken uit het buitenland: vergeet niet dat de uiteindelijke prijs (inclusief btw) minstens een vijfde deel hoger zal zijn.

Invoerrechten betalen

Goed nieuws: je hoeft niet over álle pakketten invoerrechten te betalen:

 • Als je minder dan 150 euro uitgeeft aan een product, hoef je géén invoerrechten te betalen.
 • Geef je net wat meer uit? Dan kun je rekenen op invoerrechten tot 17 procent van het totale bedrag dat je uitgeeft: de aankoopprijs, verzendkosten en mogelijke verzekeringen.
 • Over laptops en smartphones hoef je geen invoerrechten te betalen, maar bij schoenen kan wél het maximale tarief gelden.

Mag je alles kopen bij een buitenlandse webshop?

Nee, je kunt niet alles zomaar naar Nederland laten verzenden. Het wordt daarom afgeraden om namaakproducten te kopen, zoals bijvoorbeeld een namaak horloge van een luxe merk.

Deze producten kun je beter ook niet bestellen bij een buitenlandse webshop:

 • Medicijnen.
 • Dierlijke producten en levensmiddelen.
 • Verse groenten en fruit.
 • (Beschermde) planten.
 • Bloemen.
 • (Beschermde) diersoorten of producten die daarvan zijn gemaakt (zoals krokodillenleer.)
 • Kunst en antiek.

Waarschijnlijk is het overbodig om te vermelden, maar drugs, wapens en munitie mag je ook niet naar Nederland laten verzenden.

Bron | Radar, Belastingdienst

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden