Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó veel extra koffie drinken Nederlanders sinds we allemaal thuiswerken

zo-veel-extra-koffie-drinken-nederlanders-sinds-we-allemaal-thuiswerken.jpg

Een groot voordeel van thuiswerken: de koffie smaakt thuis áltijd extra lekker. Een stuk beter dan die vieze, slappe smurrie uit de automaat op je werk, toch? Veel mensen blijken flink wat meer kopjes koffie te drinken nu we meer thuis zijn: de koffiebonen, cups en pakken filterkoffie vliégen de winkels uit.

Sinds we thuiswerken is de verkoop van sommige soorten koffie met maar liefst vijftig procent gestegen.

Koffie hamsteren voor thuiswerken

Het is alweer ruim vijf weken geleden dat premier Mark Rutte tijdens een persconferentie bekendmaakte dat we allemaal zo veel mogelijk moesten gaan thuiswerken. En wat bleken we daarvoor nodig te hebben: koffie, heel veel koffie. Vooral koffiebonen en koffiecups waren die week heel populair. Het aantal verkochte cups lag in die week 51 procent hoger dan in een gemiddelde week vóór de coronacrisis. Bij koffiebonen was de verkoop 46 procent hoger dan anders, heeft RTL Z uitgezocht.

Lees ook: Waarom koffie drinken net zo effectief kan zijn als sporten

Meer koffie gedronken

De verkoop van oploskoffie steeg in die week met een derde, koffiepads met ruim veertig procent. Gemalen filterkoffie blijkt niet zo populair tijdens het hamsteren: daarvan werd maar 12 procent extra verkocht. Ook in de weken daarna bleef de verkoop van koffie hoger dan anders, en bleken we dus flink wat meer kopjes koffie te drinken. Vooral koffiebonen blijven erg populair, al is de verkoop in de laatste twee weken genormaliseerd. De verkoop van gemalen filterkoffie is zelfs afgenomen: daar hebben we blijkbaar genoeg van gehamsterd.

Nederlanders zijn koffieleuten

Wist je trouwens al dat Nederlanders sowieso al behoorlijke koffieleuten zijn? In 2019 stond Nederland volgens de International Coffee Organisation op de vijfde plek van de ranglijst met grootste koffiedrinkers. Finland staat ver bovenaan met 12 kilo per persoon, gevolgd door Noorwegen, IJsland en Denemarken. In ons land zou het jaarlijks gaan om 8,4 kilo koffie per hoofd van de bevolking. Als we nog lang thuis moeten werken en deze huidige cijfers in de koffieverkoop doorzetten, zou het maar zó kunnen zijn dat we volgend jaar hoger eindigen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws, Eatly
Beeld | iStock

Ook interessant