Margriet logo
Vrouw eenzaamheid na scheiding Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert vertelt: zo kun je het best omgaan met eenzaamheid na je scheiding

Als je jarenlang iemand aan je zijde had en nu - na jullie scheiding - weer alleen bent, kan je worden overvallen door een gevoel van eenzaamheid. Hoe ga je dan alleen verder? Scheidingsexpert Elske Damen verklaart je gevoel én geeft advies.

Elske Damen is de oprichter van het platform Nieuwestap.nl. Dit platform biedt eerste hulp bij echtscheiding, je leest er ervaringsverhalen en kunt online trainingen volgen. Op het forum spreken gelijkgestemden elkaar.

Een grote verandering in je leven

Een scheiding verandert een hoop in je leven. Je zit ineens ’s avonds alleen op de bank en er is niemand die aan je vraagt hoe je dag was. “Ook je sociale omgeving verandert, zoals je vriendengroepen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt,” legt Damen uit.

Als je langere tijd getrouwd bent geweest, verandert er extra veel. Damen: “Stel: je bent dertig jaar samen geweest, dan had je waarschijnlijk een goed beeld van hoe de toekomst eruit zou gaan zien. Als je uit elkaar gaat, wordt alles anders. Dan ga je je afvragen of je op zoek wilt naar een nieuwe liefde. En hoe dan, want je hebt misschien dertig jaar niet meer gedatet. De stap durven nemen om weer te gaan daten is vaak lastiger op oudere leeftijd, waardoor sneller een gevoel van eenzaamheid kan ontstaan.”

Momenten van eenzaamheid

Er zijn verschillende momenten waarop het gevoel van eenzaamheid extra kan opspelen. Damen: “Bijvoorbeeld als je voor de derde dag op rij thuiskomt van een lange werkdag en de rest van de avond alleen op de bank zit. Je kunt niet vertellen hoe je dag was, wat confronterend kan zijn. Alle (sociale) activiteiten die je voorheen samen ondernam, doe je nu alleen. Ook dit kan het gevoel van eenzaamheid versterken. De feestdagen zijn wat dat betreft waarschijnlijk de moeilijkste dagen. Als je kinderen bijvoorbeeld eerste kerstdag bij jou thuis zijn en tweede kerstdag bij je ex-partner, dan kun je je die dag extra eenzaam voelen: iedereen is druk bezig en heeft een leuke tijd, en jij zit alleen thuis.”

Fases van eenzaamheid

De fases die je doorloopt bij eenzaamheid, zijn ongeveer hetzelfde als bij de verwerking van je scheiding, legt Damen uit. Meer weten over deze fases? Lees dan dit artikel: Hoe verwerk je een scheiding? Tips van de expert. Het begint met bewustwording en het erkennen van je situatie. Damen: “Het is geen fijne periode. Je begint te voelen dat je echt alleen bent. Toch is het wel goed om dit verdriet aan te gaan en deze rauwe pijn te voelen, want dat heb je wel nodig om door alle fases heen te komen.”

“De volgende stap is op zoek gaan naar jezelf. Je moet erachter komen dat het geluk in jezelf zit en niet in een nieuwe partner. Hoe ga ik het weer fijn hebben met mezelf? Dat is een vraag die je jezelf moet stellen,” legt ze uit. Als je duidelijk hebt dat je alleen ook gelukkig kunt zijn, kun je voor jezelf verwachtingen gaan creëren. “Maak je eigen rituelen en tradities. Wanneer je dit doet, ga je het geluk bij jezelf weer terugvinden.”

Tips tegen eenzaamheid

Voel je je eenzaam na je scheiding, dan kan dat een groot effect hebben op je dagelijkse geluk. Met deze tips van Elske Damen leer je omgaan met je gevoel van eenzaamheid en voel je je snel beter.

  • Verwen jezelf: “Doe een geurkaars aan of schenk een kopje thee in voor jezelf. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om jezelf te verwennen.”
  • Zoek gezelschap op: “Onderneem leuke activiteiten met vrienden. Dit kan een bezoek aan een museum zijn of ga gewoon bij iemand op bezoek. Dit zorgt voor afleiding én voor een positief gevoel.”
  • Ga naar buiten: “Van bewegen krijg je nieuwe, positieve energie. Hierdoor zit je al snel beter in je vel.” Los daarvan kent wandelen veel gezondheidsvoordelen. Meer daarover weten? Lees dan dit artikel: Dít zijn de voordelen van een wandeling maken in je eentje
  • Kijk niet te veel naar anderen op social media: “Op social media heeft iedereen het leuk met elkaar. Kijk daar niet te veel naar, want die posts van anderen versterken jouw gevoel van eenzaamheid.”
  • Bedenk dat je niet de enige bent: “Dit heeft weer met herkenning en erkenning te maken. Je bent niet de enige die ’s avonds alleen op de bank zit. Het is daarom niet erg om je even verdrietig en eenzaam te voelen. Door je dat te realiseren, krijg je uiteindelijk een positiever gevoel.”
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden