Echtscheiding  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert legt uit waarom januari dé echtscheidingsmaand is

Vlak na de feestdagen vragen gemiddeld meer mensen een echtscheiding aan dan in andere maanden. Januari wordt daarom gezien als dé echtscheidingsmaand. Scheidingsexpert Elske Damen licht dit toe.

Elske Damen is de oprichter van het platform Nieuwestap.nl. Dit platform is bied eerste hulp bij echtscheiding. Iedere dag wordt er informatie gedeeld over scheiden, net als ervaringsverhalen en online trainingen over scheiden. Daarnaast is er een forum waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten.

Januari en september

De drukke decembermaand staat altijd in het teken van de feestdagen: de tijd om het gezellig te hebben en herinneringen te maken met je geliefden en dierbaren. Elske legt uit dat deze maand voor veel stellen dan ook de laatste kans is om te kijken of het huwelijk nog een kans krijgt. “Je wilt dat de feestdagen leuk zijn. Je hebt er zin en wilt er wat leuks van maken. Als er dan toch spanningen zijn en er ruzie ontstaat, komt dat nog harder aan dan in een normale maand. Dit geeft vaak de doorslag voor veel stellen om er een punt achter te zetten.”

Naast januari is september ook een maand waarin veel stellen een punt achter hun huwelijk zetten, zegt Elske. “Dan tillen veel mensen hun relatiebreuk over de zomervakantie heen. Je bent dan net zoals in december zo veel bij elkaar, dat de kans op irritatie groter is. Uiteindelijk wordt er in september dan besloten dat het toch niet gaat werken.”

Januari en september zijn de maanden waarin vaak een knoop wordt doorgehakt, maar daar gaat een lang denkproces aan vooraf. Elske: “Het is een enorme stap om te zetten. Alles wat veilig is in je leven verandert na een scheiding. Voor zowel jou, je partner als je kinderen.”

Verwerking belangrijker dan juridisch aspect

Een echtscheiding is een grote verandering in je leven en er moet een hoop geregeld worden. “Bij ons op het platform wordt meer informatie gezocht over het verwerken van een scheiding dan over het feitelijke juridische aspect. Belangrijke vragen die mensen zich stellen, zijn bijvoorbeeld: Hoe verwerk ik mijn scheiding? Hoe ga ik om met eenzaamheid na mijn scheiding? Ze zijn vooral benieuwd naar wat er op hen af gaat komen, omdat een scheiding zo‘n grote impact heeft op een leven.”

Echtscheiding digitaal

Er is ook nog een nieuwe ontwikkeling te zien. Steeds meer stellen kiezen er tegenwoordig voor om hun echtscheiding online te regelen. Ook Elske ziet dit.

“Als je bijvoorbeeld geen kinderen hebt en niet met knallende ruzie uit elkaar bent gegaan, is het in principe geen probleem. Dan kun je ook zonder veel moeite en onenigheid de spullen verdelen. Als er wel frictie is en er zijn bijvoorbeeld kinderen in het spel, dan is het naar mijn idee niet verstandig om dit online te regelen,” legt ze uit.

In het geval van frictie kun je een mediator inschakelen. Elske: “Een mediator is ervoor om te zorgen dat mensen goed uit elkaar gaan. Je gaat niet voor niks uit elkaar. Er zit ergens frictie. De bodem daarvan moet geraakt worden en dan kun je elkaar in een nieuwe rol gaan vinden. In bijvoorbeeld de rol van ouders voor je kinderen. In deze nieuwe rol zul je de rest van je leven door moeten, dus het op een goede manier oplossen, is daarom erg belangrijk.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden