Ex-vrouw Peter R de Vries eert misdaadjournalist met bijzonder schilderij Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Ex-vrouw Peter R. de Vries eert misdaadjournalist met bijzonder schilderij

Ruim 35 jaar lang was misdaadjournalist Peter R. de Vries samen met Jacqueline de Vries. Tot het laatste moment zijn ze elkaars steun en toeverlaat geweest en daarom heeft ze een bijzonder eerbetoon gemaakt: een schilderij dat binnenkort in Beeld & Geluid in Hilversum te zien is.

“Begin van dit jaar groeide de behoefte om hem te schilderen,” schrijft de ex-vrouw van de misdaadverslaggever op haar Instagrampagina. “Belangrijk voor mij was dat ik hem wilde schilderen zoals ik hem herinner; liefdevol, trots en nieuwsgierig, te midden van zijn grote legacy. Zijn grote nalatenschap.”

Het leven van Peter in een schilderij

Het kunstwerk bestaat uit onder andere uit krantenknipsels van verschillende momenten uit en over het leven van Peter. Het geheel is een weergave van zijn carrière als misdaadverslaggever, schrijver en vertrouwenspersoon van slachtoffers. Naast krantenknipsels heeft Jacqueline ook brieven en reacties verwerkt, die mensen neergelegd hebben bij de bloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat en bij Carré, na het overlijden van de misdaadjournalist. Daarover zegt ze: “Het was troostend en hartverwarmend hoe Nederland massaal heeft gereageerd.”

In het schilderij mochten ook delen van het Wetboek van Strafrecht niet ontbreken. Deze zijn gebruikt om te illustreren dat Peter met regelmaat de waakhond over politie en justitie was: “Zijn grote rechtvaardigheidsgevoel was zijn belangrijkste drijfveer.” Het maken van het schilderij heeft Jacqueline het afgelopen jaar geholpen. Zo schrijft ze: “Het was voor mij een mooi en helend proces, het is Peter zoals ik hem altijd zal herinneren.”

Gemaakt voor de kinderen

Het schilderij heeft ze speciaal voor hun kinderen, Royce en Kelly, gemaakt. Daarover zegt Jacqueline: “Ik heb het met veel liefde gemaakt voor onze fantastische kinderen Kelly en Royce.” Ook zoon Royce deelt de foto van hem, zijn moeder en zus op zijn Instagrampagina en zet daarbij: “Ik ben ongelooflijk trots op mijn moeder dat zij dit schilderij heeft gemaakt. Het schilderij heeft zij aan Kelly en mij geschonken en wordt binnenkort in bruikleen gegeven aan museum Beeld en Geluid in Hilversum. Een prachtige plek waar iedereen het binnenkort kan zien.”

Bron | Instagram

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden