Zó ontfutselen inbrekers informatie tijdens babbeltrucs. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Ex-inbreker onthult: ‘Ik gebruikte deze babbeltrucs om mijn slag te slaan’

Inbrekers gaan steeds sluwer te werk. Een schijnbaar terloops gesprekje met je levert ze algauw informatie op waar ze wat aan hebben. Ex-inbreker Barry (60) vertelt hoe deze babbeltrucs werken en waarschuwt waar je op moet letten.

Volgens ex-inbreker Barry gaan inbrekers op veel verschillende manieren te werk. Ze ontfutselen informatie van potentiële slachtoffers om een inbraak te plannen. Zo wordt de babbeltruc niet alleen ingezet als praatje aan de deur om binnen te komen, maar ook om erachter te komen wanneer je van huis bent.

Barry is inmiddels geen inbreker meer. Hij geeft trainingen op het gebied van inbraakpreventie en test in opdracht (van onder andere gemeenten) babbeltrucs uit om te laten zien hoe ‘goedgelovig’ velen in sommige situaties kunnen zijn.

Oppassen voor babbeltrucs

Zo’n babbeltruc kan overal plaatsvinden, bijvoorbeeld in de lift van een seniorenflat. Sommige inbrekers proberen er daar achter te komen of je een mogelijk doelwit bent. Zo kunnen ze onder andere vragen stellen over pensioen: “Als inbreker zei ik dan tegen iemand in de lift: ‘Je hebt geluk dat je met pensioen bent, ik moet maar blijven werken, ik ben doodmoe.’ De ander vertelde dan hij ook hard gezwoegd heeft, maar nu lekker een weekendje weggaat met zijn vrouw en dat mijn tijd nog wel zou komen. Doordat ik in het ‘negatieve’ ging, reageerde de ander vaak extra positief om je op te beuren. Dankzij deze informatie weet een inbreker wanneer je van huis bent en z’n slag kan slaan.”

Een andere babbeltruc gebeurt wanneer een inbreker een dakkoffer bovenop je auto ziet. “Vroeger knoopte ik dan een praatje aan met de eigenaar van de auto. ‘Ga je lekker op vakantie joh? Wat een geluk. Wanneer ga je?’ Voor je het weet vertelt de ander dat hij over drie dagen een week gaat skiën in Oostenrijk.”

Soms worden ook honden ingezet bij babbeltrucs. Dat gebeurt bijvoorbeeld door een (strand)wandeling te maken met een geleende hond, vlakbij bungalowparken. “Dat is echt een gespreksmagneet: iedereen praat tegen je als je met een hond loopt. Ondertussen was ik degene die het gesprek stuurde en zo kwam ik er uiteindelijk achter hoe lang en waar iemand in een vakantiehuisje verbleef. Op die manier hoorde ik mensen uit en dat is een manier van inbrekers om hun slag te slaan.”

Ouderen een gemakkelijk doelwit voor dieven

Ouderen kunnen vaak eenzaam zijn en snakken naar contact. Volgens Barry zijn ze daarom een makkelijk doelwit. In de supermarkt knoopte hij regelmatig (in opdracht en als test) een praatje met ze aan. “Ik zag dan bijvoorbeeld een oudere vrouw stuntelen met haar boodschappen en rollator. Dan zei ik: ‘Mevrouw, ik zie dat u het zo zwaar heeft. Weet u wat? Ik breng de boodschappen wel voor u naar huis.’ Van de tien ouderen gaan er zeker vier op in. Daarna liep ik mee naar het huis en zei ik dat ze op mijn lieve oma leek en haar daarom wilde trakteren op een gebakje. Voor je het weet zat ik bij haar thuis op de bank met een kopje thee.”

Soms ging deze truc ook langzamer, dan bouwde Barry het vertrouwen op door de boodschappen voor de deur te zetten en de volgende keer weer een praatje te maken. “Ik zorgde voor medelijden: ik vertelde dat ik alleen was en mijn kinderen niet meer zag. Uiteindelijk werd ik uitgenodigd voor koffie. Met deze test laat ik zien hoe gemakkelijk het is voor inbrekers om via babbeltrucs bij iemand binnen te komen zonder daadwerkelijk in te hoeven breken. Ik hoop dat potentiële slachtoffers zo meer inzicht krijgen in de werkwijze van sommige inbrekers en dat je niet zomaar doodleuk aan iedereen moet vertellen dat je morgen een weekendje weggaat.”

Saskia WinkensGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden