Evelijne Bruning Beeld Leonard Faustle
Beeld Leonard Faustle

PREMIUM

Evelijne woont op een gedeeld erf: ‘Dit is ontzettend belangrijk voor een duurzame toekomst’

Stichting Erfdelen is een project voor sociaal, duurzaam en kleinschalig wonen op een voormalig boerenerf. De stichting staat in de Duurzame 100 van Trouw, een ranglijst van de honderd invloedrijkste initiatieven op het gebied duurzaamheid. Evelijne Bruning woont zelf op zo’n erf en werkt er als vrijwilliger. “We wonen in een schuur, tenten en caravans terwijl we elkaars huis aan het bouwen zijn.”

Er zijn veel boeren die, onder andere door de stikstofcrisis, stoppen met hun werk en hun stuk land kwijt willen. Omdat daar vaak grote stallen op staan en het land bebouwd is, zijn die erven soms lastig te verkopen. Tegelijkertijd zijn veel gezinnen en jongeren op zoek naar betaalbare woonruimte. Stichting Erfdelen haakt in op beide problemen door te laten zien dat er op die stukken land woningen te bouwen zijn en met succes, gezien de notering in de duurzame top 100.

Gedeelde erven

De boerenerven worden bebouwd en een groot aantal voorzieningen worden vervolgens gedeeld door de families die er wonen. Evelijne: “Het is per erf verschillend wat er mogelijk is, maar gemiddeld gaat het om vijf nieuwe huizen op een boerenerf. Door voorzieningen aan te leggen, zoals een waterberging, windmolens, zonnepanelen of een logeerruimte, kan er duurzamer geleefd worden. Iedereen die op zo'n erf woont, deelt dezelfde idealen. Daarnaast worden er vaak ook allerlei bezittingen gedeeld, van wasmachines tot auto's en van grasmaaiers tot een moestuin, waardoor je echt in een kleine gemeenschap leeft. Op die manier kun je met een aantal huishoudens een heel mooie plek delen die anders misschien in verval zou raken.”

Duurzame toekomst

Evelijne woonde met haar gezin in Leiden, maar wilde graag naar het platteland verhuizen. Dat bleek niet zo gemakkelijk en al helemaal niet betaalbaar. Uiteindelijk kocht ze samen met vrienden een boerderij die al een tijdje leeg stond en in verval was geraakt. Inmiddels woont ze al drie jaar samen met twee andere gezinnen op het gedeelde erf en delen ze onder andere moestuinen, zonnepanelen, wateropslag en straks ook een cursuscentrum waar gemediteerd kan worden. “We wonen op een stuk grond dat niet is verkaveld. Dat houdt in dat wij met z’n allen eigenaar zijn van het hele terrein en alles delen. We wonen voorlopig nog in een schuur, tenten en caravans terwijl we elkaars huis aan het bouwen zijn.”

“Ik denk dat delen een ontzettend belangrijk onderdeel is voor een duurzame toekomst. Ik geloof niet zo in eigen grondbezit. Ik vind het heel mooi om problemen met duurzaamheid of woningnood op een andere manier op te lossen en om te laten zien dat dat kan. Zonder onze vrienden had ik nooit met mijn gezin op zo’n mooie plek, met zo veel ruimte kunnen wonen. Dat kan alleen maar omdat we het met z’n allen doen. En er is nog genoeg te doen, de wereld is nog niet af.” Dat is ook de reden waarom Evelijne zich inzet als vrijwilliger. “Veel mensen hebben interesse in deze manier van leven, maar toen ik zelf alles moest uitzoeken, vond ik dat erg ingewikkeld. Ik wil graag mijn kennis en ervaringen delen met anderen, zodat ze niet zelf het wiel hoeven uit te vinden.”

Duurzame 100

Dat Erfdelen in de Duurzame 100 van Trouw staat is volgens Evelijne dan ook heel belangrijk. Er komen steeds meer geïnteresseerden kijken om te zien wat gedeelde erven zijn en hoe alles daar geregeld is. “Er zijn zo veel mensen die interesse hebben in dit soort projecten, maar niet weten waar te beginnen of niet weten dat wij bestaan. Doordat ze de Duurzame 100 zien, worden ze erop gewezen dat ze niet alles zelf hoeven uit te zoeken. Het helpt ons met bekendheid en anderen met het krijgen van hulp. Soms is het moeilijk om je voor te stellen hoe het delen van een erf in zijn werk gaat. Doordat mensen kunnen komen kijken, help je ze over de drempel heen om zelf de stap te zetten naar het delen van een boerenerf,” vertelt Evelijne.

“Op onze website staat haarfijn uitgelegd wat je kunt doen en je kunt je aanmelden voor een van onze nieuwsbrieven. We hebben verschillende nieuwsbrieven voor verschillende doeleinden, of je nou in Brabant zoekt of in Zeeland. Als je een heel gerichte vraag hebt, kun je die stellen aan een vrijwilliger binnen een bepaald gebied. Daarnaast hebben we ook een heel netwerk aan adviseurs en ervaringsdeskundigen die je kunnen begeleiden.”
Volgens Evelijne zijn er al veel geïnteresseerden die zich bij de stichting hebben aangemeld. Een aanzienlijk deel daarvan is ouder en alleenstaand. “Zij willen graag dat bepaalde zorgen uit handen worden genomen, omdat ze dat dalijk niet meer kunnen, maar er zijn ook veel gezinnen met jonge kinderen die interesse hebben.”

Sanne van der LindenLeonard Faustle

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden