Griepprik en herhaalprik corona tegelijk: kan dat? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Europese gezondheidsdienst: ‘coronasubvariant leidt tot toename besmettingen’

Tussen half november en begin december wordt er een subvariant van het coronavirus, BQ.1, dominant in Europa. Dit verwacht de Europese gezondheidsdienst ECDC. De dominantie van BQ.1 en een ondervariant, BQ.1.1 zal waarschijnlijk leiden tot een toename van het aantal corona gevallen in de komende weken tot maanden.

BQ.1 en BQ.1.1 zijn subvarianten van de omikronvariant van het coronavirus, die momenteel al dominant is. De subvarianten gaan al rond in Nederland, zo blijkt uit de zogeheten kiemsurveillance van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ook in Frankrijk, België, Ierland en Italië zijn ze al opgedoken. Volgens ECDC werden de subvarianten in Nederland zo’n twee weken geleden in 6 procent van de steekproeven gevonden. In Frankrijk ging het toen al om 19 procent.

Studies uit Azië laten volgens het ECDC zien dat BQ.1 het immuunsysteem kan omzeilen. Uit de data die nu over de subvariant beschikbaar zijn, komt niet naar voren dat BQ.1 ziekmakender is dan de omikronvarianten die nu veel rondgaan (BA.4 en BA.5).

Minder besmettingen afgelopen lente

Toch is er ook goed nieuws. In het tweede kwartaal van dit jaar was corona in 3,5 procent van de sterfgevallen de oorzaak van het overlijden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. In het eerste kwartaal ging het nog om 8,3 procent. De oversterfte was in het tweede kwartaal hoger dan alleen door het virus verklaard kan worden, aldus het CBS.

In totaal overleden in het tweede kwartaal van dit jaar 1420 mensen aan Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. In de eerste drie maanden overleden 3564 mensen na een coronabesmetting. Vergeleken met dezelfde periode in 2021 stierven er in het tweede kwartaal van dit jaar bijna de helft minder mensen aan corona.

Twee derde van de mensen die in de lente van 2022 overleden aan de ziekte was 80 jaar of ouder. Zo’n 6 procent was onder de 65 jaar. In april, mei en juni overleden wekelijks in totaal wat meer mensen dan voor die periode verwacht kon worden: er was sprake van oversterfte. Alleen in de laatste week van mei was dat niet zo.

Bron | Linda, AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden