null Beeld

Etiquette voor appgroepjes: zó houd je het leuk

Appgroepjes zijn zo handig en gezellig. Tot je telefoon ontploft van de berichten. Margriet-journaliste Maartje Fleur wordt er af en toe knettergek van. Hoe houd je het leuk? Lees het hieronder.

Etiquette voor appgroepjes

  1. Gebruik de groepsapp waarvoor-ie is aangemaakt. Dus gooi geen berichten over de cijfers van je kinderen in de dienstroosterapp van je werk.
  2. Gebruik de groepsapp niet voor privégesprekken. Wil je met iemand je vakantieplannen of zieke kat bespreken, kies dan van voor een een-op-eengesprek.
  3. Vraag jezelf af voordat je een appje stuurt: is dit noodzakelijk? Heb je bijvoorbeeld via de groepsapp een afspraak voor een etentje gemaakt, dan is het niet nodig dat je daarna appt ‘Zin in’ vergezeld door een emoji van een tangodanseres en een glas wijn. Voor dat je het weet heb je twaalf appjes ontvangen van groepsleden die er ook zin in hebben.
  4. Doe rustig aan met de emoji. In een werkappgroep kun je ze zelfs het best vermijden. Je baas begrijpt misschien de emoji van de lachende drol niet. En is het echt nodig om elk grapje te voorzien van een smiley die tranen in de ogen heeft van het lachen?
  5. Voorkom dat je groepsleden een scrollduim krijgen en verzend een lang bericht in één app. Dat is ook nog eens lekker overzichtelijk.
  6. Een groepsapp is geen plek om een emotionele bom te laten vallen.
  7. Wil je de groep verlaten? Doe dat dan niet bruusk, maar app eerst een afscheidszinnetje. Bijvoorbeeld: ‘Leuk dat we een afspraak hebben. Tot de 16de!’

Nog meer handige tips

Voorkom dat je buurvrouw meeleest

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je telefoon ligt op tafel, er komen appjes binnen en degene die naast je zit, leest (per ongeluk) mee. Misschien heb je het zelf weleens onbewust gedaan bij een ander, dat je oog viel op een binnenkomend appje op de telefoon van je collega. Je kunt meelezen voorkomen door de preview van berichten uit te schakelen. Als er een berichtje binnenkomt, zie je in het scherm alleen de afzender, de eerste regels van het berichtje worden vervolgens achterwege gelaten. Zo stel je het in: ga naar de instellingen voor notificaties en schakel de preview uit. Je moet dus zelf het nieuwe berichtje eerst openen om de inhoud te kunnen lezen.

Zet gesproken berichtjes om in tekst

Handig voor wie moeite heeft met typen of als je niet in de gelegenheid bent om uitgebreid te tikken: je kunt berichtjes die je inspreekt ook laten omzetten in tekst. Het is een telefoonfunctie die werkt bij appjes en berichten. Het inspreken van berichtjes was al mogelijk via het icoontje met microfoon, maar je kunt dus ook inspreken en toch een tekstberichtje versturen. Hoe je dit doet? Heel simpel. Tik op het toetsenbordje dat je gebruikt om een berichtje in te tikken. Daar vind je ook een icoontje van een microfoon. Als je dit aanklikt, kun je je berichtje inspreken en ‘typt’ de functie je gesproken tekst uit. Het werkt op iPhone- en Androidtoestellen. Werkt het niet? Kijk dan bij je instellingen, bijvoorbeeld voor ‘spraakgestuurd toetsenbord’ of ‘dicteren inschakelen’.

Stel een herinnering in

Soms lees je een nieuw berichtje wel, maar heb je nog even geen tijd om erop te reageren. Om te voorkomen dat je het berichtje vergeet en niet meer antwoordt, kun je hier een herinnering voor instellen. Hoe? Swipe (veeg) een chat naar rechts en markeer het vervolgens als ongelezen. Je ziet dan een blauw vakje naast het bericht. Bij Androidtoestellen moet je het bericht iets langer ingedrukt houden.

Verwijder je bericht

Op veler verzoek heeft Whatsapp onlangs de functie ‘bericht verwijderen’ toegevoegd. Stel: je hebt de tekst al verstuurd, maar wilt om welke reden dan ook dat de ontvanger je bericht niet te zien krijgt. Dan biedt de functie ‘verwijderen’ uitkomst. Zo doe je dat: tik in het scherm op je bericht en selecteer de optie ‘verwijder’. Je ziet onderin een balkje verschijnen met daarin de selectie van de berichten die je wilt verwijderen. Als je het prullenbakje aantikt, zijn je berichten nergens meer terug te vinden.

Tekst | Maartje Fleur

Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Dit is een gedeelte uit het artikel Hou nou maar even app uit Margriet 2017-35. Je kunt het hele artikel lezen via Blendle of bestel editie 35 na via magazine.nl.

null Beeld

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Wil je dat de slakken niet meer van je buitenplanten eten? Pas dan de tip uit onderstaande video toe.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden