Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is eigenlijk de enige juiste manier om je mes en vork vast te houden

etiquette-bestek.jpg

Met de feestdagen zitten we net iets chiquer aan tafel dan normaal. Niet alleen qua kleding, ook wat tafelmanieren betreft. 

Eten volgens de etiquette

Misschien eet jij al helemaal zoals het hoort. Maar uit Brits onderzoek blijkt dat maar liefst veertig procent van de deelnemers niet weet wat de correcte manier is om een mes en vork vast te houden. Daarom hier een kleine opfrisser van de kennis over tafelmanieren.

Waar hoort de wijsvinger?

Stel, je hebt het ooit zo voor elkaar dat je bij een diner van koning Willem-Alexander en koningin Máxima mag aanschuiven. Dan wil je je natuurlijk aan de regels houden wat tafelmanieren betreft! Als je een mes vasthoudt, moet je volgens de etiquette je wijsvinger op de top van het handvat laten rusten. Je slaat je vinger dus niet ook om het bestek heen, zoals op de onderste van de twee foto’s hieronder wel gebeurt. Voor een vork geldt hetzelfde: je laat je wijsvinger rusten op het handvat. Ook moeten de tanden van de vork altijd naar beneden wijzen. Zó ziet het er dus uit als je je mes en vork volgens de etiquette vasthoudt:

Tafel etiquette bestek Margriet

En dit is dus eigenlijk al fout (kijk naar de wijsvingers):

Tafel etiquette bestek Margriet

Snijden en spaghetti

Ook voor eten snijden gelden er allerlei tafelmanieren. Wat je volgens de etiquette bijvoorbeeld nooit mag doen, is iets snijden, vervolgens je mes neerleggen en het opeten met een vork. Nee, je moet altijd met vork én mes eten. De enige uitzondering is spaghetti. Staat dat op het menu? Dan gebruik je geen mes, maar een vork in je rechterhand waarvan je de tanden naar boven laat wijzen. Dus je hebt je vork bij hoge uitzondering in je rechterhand en gebruikt ‘m eigenlijk als een soort lepel. In je linkerhand houd je misschien een échte lepel, zodat je de spaghetti daarop kunt rollen en niet de slierten hoeft op te slurpen. Maar je spaghetti sníjden? Dat is in de Italiaanse keuken net zoiets als vloeken in de kerk.

Tafeletiquette vork Margriet

Word jij nerveus van dit soort regels? Of denk je juist bij alles: ik wist niet dat het volgens de etiquette zo moet, maar ik doe het wel altijd? Ach, het belangrijkste is en blijft natuurlijk dat je geniet van het heerlijke eten en de gezelligheid. Zeker met de feestdagen. Toch nog iets meer weten over tafelmanieren en etiquette? Je leest er hier alles over.

Bron | Daily Mail
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant