Margriet logo
null Beeld

Eters vanavond? Zó zorg je ervoor dat alles zo coronaproof mogelijk verloopt

Het is op dit

moment toegestaan om maximaal drie personen extra in je huis te ontvangen. Dit

betekent dat je nog steeds gezellig met vrienden kunt gaan tafelen, mits je je

dus wel aan deze belangrijke regel houdt. Maar hoe zorg je er nu voor dat zo’n

etentje ook zo coronaproof mogelijk verloopt?

Wij delen hier een aantal belangrijke tips.

Een coronaproof etentje thuis organiseren

1. Maak van tevoren duidelijke afspraken

Laat je gasten van tevoren duidelijk weten wat je van ze verwacht. Spreek bijvoorbeeld uit dat je verwacht dat iedereen zich aan de anderhalve meter afstand houdt en dat wanneer mensen verkouden zijn of zich niet lekker voelen, ze dit van tevoren moeten aangeven. En dat je ook liever hebt dat gasten niet komen als ze klachten vertonen. Heb je het idee dat één van je gasten de coronaregels in zijn dagelijks leven een beetje aan z’n laars lapt, waardoor je je er eigenlijk niet prettig bij voelt om hem of haar uit te nodigen? Doe dit dan vooral niet en luister goed naar je gevoel. Ga niet over je eigen grenzen heen.

2. Begroet elkaar op een veilige manier

Voor een coronaproof etentje is het belangrijk dat je je gasten op een veilige manier begroet. Het is daarom verstandig om elkaar vooral geen kus, knuffel of hand te geven, maar gewoon een elleboogstootje. Wil je het extra veilig doen: zet op het moment dat je je gasten ontvangt een mondkapje op en zet deze pas af als je aan tafel gaat. Je kunt ook aan je gasten vragen of zij een mondkapje op willen zetten die avond. Zet je mondkapje weer op als je bijvoorbeeld van tafel gaat om naar het toilet te gaan. Wellicht vind je het wat overdreven, maar dat strookt wel met de laatste adviezen die experts geven.

Lees ook

Zo bescherm je jezelf het best tegen het coronavirus in een hotel

3. Houd anderhalve meter afstand van elkaar

Eén van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen, is natuurlijk ervoor te zorgen dat je constant anderhalve meter afstand van je gasten neemt. Zorg ervoor dat jullie niet te dicht bij elkaar aan tafel zitten en geef ook iedereen een vaste plaats aan tafel. Laat de mensen uit één huishouden naast elkaar zitten, en laat je gasten bijvoorbeeld tegenover je zitten.

4. Gebruik regelmatig desinfecterende handgel

Zet een fles desinfecterende handgel op een zichtbare plek neer en gebruik deze regelmatig. Je kunt ook aan je gasten vragen of zij bij binnenkomst hun handen willen ontsmetten en ook bijvoorbeeld ergens halverwege de avond. Ga je naar het toilet? Zorg er dan voor dat je de handgel na afloop weer gebruikt, of was goed je handen.

5. Geef iedereen z’n eigen hapjes

Normaal

gesproken ben je misschien geneigd om wat schaaltjes met chips en nootjes op

tafel te zetten, maar in coronatijd is dat niet zo verstandig. Geef daarom

iedereen z’n eigen schaaltje met chips en nootjes zodat je niet bij elkaar iets

hoeft te pakken. Een wandelend buffet is om deze reden ook geen goed idee.

6. Zorg voor een goede ventilatie

Omdat het inmiddels weer flink wat kouder is buiten, is de kans groot dat je binnen gaat eten. Zet daarom wat ramen open in je woonkamer/eetkamer en vergeet ook niet om je toiletruimte goed te ventileren. Als je daar ook een raampje hebt kun je deze het beste open zetten. Heb je dit niet, dan doe je er goed aan om de deur open te zetten als er niemand in zit.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Bron | Flair.be

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden