Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zweten door eten: deze dingen kun je beter laten staan

zweten-door-eten.jpg

Misschien is het je weleens opgevallen dat je de ene keer een stuk meer zweet dan de andere keer. Hoe dat komt? Dat heeft blijkbaar met je voeding te maken. De volgende dingen kun je beter niet meer eten en drinken als je minder wilt zweten. 

Je gaat van sommige voeding niet alleen meer zweten, het kan er ook voor zorgen dat je dit soort nare geurtjes sterker ruikt.

Minder zweten door eten en drinken 

Zweten, we doen het allemaal en toch hangt er nog een hoop schaamte omheen. Zweetplekken willen we het liefst vermijden en ook onze zweetgeur houden we graag onder de duim. Met een goede deodorant kom je gelukkig al een heel eind. Maar wist je dat ook eten en drinken invloed hebben op je mate van zweten? Dat komt door bepaalde stoffen die vrijkomen wanneer je lichaam deze verwerkt. Deze stoffen komen in je bloedbaan terecht en werken zich vervolgens via je urine, adem en zweet een weg naar buiten. Het verschilt per persoon hoe vatbaar je voor onaangename geurtjes, door voedingsstoffen, bent. Dat heeft te maken met je genen en de enzymen in je speeksel. Ook maakt het uit hoeveel je van iets eet of drinkt. Als je een hele bol knoflook naar binnen werkt, dan zal je dat natuurlijk sterker ruiken, dan wanneer het bij één teentje blijft.

Pittig eten 

De meest voor de hand liggende oorzaak, waardoor je meer gaat zweten, is het eten van pittig voedsel. Dat heeft vaak te maken met de capsaïcine in rode pepers. De één kan er beter tegen dan de ander, maar wanneer jouw grens wordt bereikt, worden de zenuwen in je mond hierdoor gestimuleerd. Je lichaam krijgt een seintje dat je het warm hebt, waardoor je meer begint te zweten. 

Cafeïne

Wil je minder zweten? Probeer dan ook drinken (en eten) met cafeïne te vermijden. Ook hier geldt weer dat de één er beter tegen kan dan de ander. Wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt gaat je hartslag omhoog, waardoor je ook meer begint te zweten. Een koud colaatje op een warme dag lijkt misschien lekker, maar tegen het zweten kun je beter iets anders kiezen. 

Lees ook: Dít kun je het beste drinken met warm weer (en het is niet wat je denkt)

Zweten door alcohol 

Ook alcohol kun je bij hitte beter overslaan. Door de inname van alcohol stijgt je bloedstroom en bloedsuikergehalte, waardoor je lichaam opwarmt. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat zweten. Daarnaast ziet je lichaam alcohol ook als een gifstof, waardoor het sneller werkt om het weer uit je systeem te krijgen. Ook hierdoor ga je meer zweten. Wil je bij warm weer toch een wijntje drinken? Drink dan bij elk glas ook een glas water om je lichaamstemperatuur te reguleren. 

Groente en vlees

Met stip op nummer één, als het gaat om nare geurtjes, staat natuurlijk de knoflook. Dit kun je niet alleen uit je mond ruiken, maar het kan er ook voor zorgen dat je je zweet sterker ruikt. Dat komt door de zwavel. En diezelfde zwavellucht zit ook in groenten van de kruisbloemfamilie, zoals: kool, broccoli, bloemkool en spruitjes. Daarnaast zorgen pittige kruiden ervoor dat je meer zweet, maar aromatische kruiden, zoals: curry en komijn zorgen dat je geur sterker wordt. Als laatste kan ook te veel vlees zorgen voor vervelende lichaamsgeurtjes. 

Wat moet je dan wel eten om minder te zweten?

Als je minder wilt zweten, dan kun je bewerkt eten en drinken het beste links laten liggen. Bij dit soort producten wil je lichaam de stoffen zo snel mogelijk weer uit je systeem krijgen, waardoor je meer gaat zweten. Ga dus voor vers fruit en groenten die niet van de kruisbloemfamilie afkomstig zijn. Daarnaast zijn meergranen producten een veilige keus en verruil het vlees voor een magere variant of voor een stukje vis. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTLNieuws, Etos, Grazia
Beeld | iStock

Margriet heeft een nieuwe look! Er staat niet alleen een fris, nieuw logo op de voorkant, maar ook de binnenkant heeft een make-over gekregen. Zien? Haal Margriet 26 snel in de winkel of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant