Inspiratie voor het kerstdessert: zoute karamel-appelcheesecake
Marin Noomen | 16 december 2020
Appels, peren, bramen en pruimen zijn nu op hun best. Lekker om zo te eten, deze herfsttoppers, maar nóg lekkerder in gebak. Deze superlekkere zoute karamel-appelcheesecake voor 10 – 12 personen is luchtig en fris. Bak hem eens in een slof-vorm voor een nét even andere taart.
Benodigdheden zoute karamel-appelcheesecake:
Voor de bodem:
200 g gemberkoekjes
50 g hazelnoten, grof gehakt
100 g boter + extra om in te vetten
Voor de vulling:
5 zoetzure appels, bijv. Elstar
600 g roomkaas naturel
100 ml slagroom
150 g suiker
50 g bloem
3 eieren
600 g roomkaas naturel
Een paar druppels vanille-extract
Voor de zoute karamel:
115 g boter
125 g lichtbruine basterdsuiker
1 blikje gecondenseerde melk
¼ tl zoutvlokken (of meer/minder naar smaak)
Extra nodig: Een slof-springvorm van ± 30 cm*, keukenmachine
Bereidingswijze:
Vet de vorm in en bekleed hem met bakpapier.
Maal voor de bodem de koekjes fijn in de keukenmachine, doe de kruimels in een kom en schep de noten erdoor.
Smelt de boter en roer door het kruimelmengsel.
Verdeel over de bodem van de vorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Schil voor de vulling drie van de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
Mix de appel samen met de slagroom, suiker, bloem, eieren en het vanille-extract door de roomkaas en schep het mengsel op de taartbodem.
Bak de cheesecake ± 40 min. in het midden van de oven. De vulling moet nog een beetje wiebelen als je de oven uitzet. Laat de taart in de oven afkoelen. Verwijder de vorm.
Smelt intussen voor de zoute karamel al roerend de boter en de suiker in een steelpan met dikke bodem.
Voeg de gecondenseerde melk toe en breng op lage pit aan de kook. Kook op laag vuur al borrelend en constant roerend 10-15 min. of tot het mengsel dikker wordt, van kleur verandert en wegtrekt van de zijkanten van de pan.
Een druppel van de karamel in een bakje ijswater zal tot een zacht balletje stollen.
Een keukenthermometer zal ± 115 °C aangeven. Roer de zoutvlokken erdoor. Laat 5 min. afkoelen en lepel dan een laagje karamel over de taart.
Snijd de rest van de appels in parten, verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in dunne plakjes.
Leg ze in twee rijen dakpansgewijs op de taart.
Lepel de rest van de saus erover en laat verder afkoelen.
Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 40 min. oventijd + afkoelen
*Slof-springvormen zijn te koop bij (online)kook- en bakwinkels.