Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Eten

Zoutarm eten niet smakelijk? Probeer ‘zoutbewuste’ maaltijd in toprestaurants

zout.jpg

We weten allemaal dat te veel zout eten niet goed is voor onze gezondheid. Maar om zout nou helemaal te schrappen uit ons menu is wat te veel van het goede. Een goede optie is om zoutarm te eten. En dat kan ook heel smakelijk zijn.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de Nederlanders te veel zout eet. De Nierstichting wil ons laten ervaren hoe lekker en smaakvol zoutarm eten kan zijn en houdt daarom op 7, 8 en 9 maart de driedaagse ‘Proef de ongezouten waarheid’. In diverse toprestaurants in Amsterdam, ’t Gooi en omgeving kun je terecht voor een ‘zoutbewuste’, oftewel zoutarme maaltijd (lunch of diner).

Eén kilo zout per jaar te veel

20% van de Nederlanders denkt te veel zout te eten. Maar de ongezouten waarheid is dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking te veel zout eet. Gemiddeld zelfs een kilo zout per jaar te veel. Zout zit in veel meer producten dan we vaak denken, daarom is het belangrijk te weten welke producten dat zijn én vooral ook welke alternatieven er zijn.

Aanbevolen hoeveelheid

Zes gram zout per dag is de maximaal aanbevolen hoeveelheid, meldt de Nierstichting. Maar gemiddeld eten we negen gram per dag. Vrouwen eten gemiddeld zevenenhalve gram per dag, mannen zelfs bijna tien gram. Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken. Producten als zeezout, Keltisch zout of Himalayazout klinken misschien gezonder, maar zijn het niet. Te veel hiervan is even schadelijk als gewoon zout. Het belangrijkste ingrediënt, NaCl (‘keukenzout’), is namelijk identiek, ongeacht de bron of bewerking. Ook eventueel toegevoegde mineralen of spoorelementen maken zout niet minder schadelijk.

Als iedereen in Nederland dagelijks drie gram minder zout zou eten, scheelt dat jaarlijks vijftienhonderd sterfgevallen, en veel onnodige nierschade. Ruim 1,7 miljoen mensen in ons land hebben te kampen met chronische nierschade. En 680.000 daarvan weten dat niet, stelt de Nierstichting. Iemand van dertig jaar met matige nierschade, heeft een levensverwachting van slechts 61 jaar. Ter vergelijking, een gezonde dertigjarige heeft een levensverwachting van 81 jaar.

Driedaagse

Wie interesse heeft in de restaurantdriedaagse ‘Proef de ongezouten waarheid’ kan een kijkje nemen op Proefdeongezoutenwaarheid.nl. Hier vind je een overzicht van deelnemende restaurants. Reserveren voor een zoutarme lunch of diner kan vanaf 1 februari. Een deel van de opbrengst van de driedaagse gaat naar de Nierstichting. Kijk hier voor zoutarme recepten.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant